Foto portada: l'edifici de la Maternitat, al carrer de l'Illa. Autor: M.Tornel.

L’Ajuntament rebrà de franc la Maternitat però no sap quant costarà rehabilitar l’edifici

L’Ajuntament assumirà de franc l’edifici de la Maternitat del carrer Illa, al Centre, en desús des de fa més d’una dècada i en un estat de conservació desconegut per al propi consistori segons ha precisat aquest dimecres el propi alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Juli Fernàndez. En realitat, però l’operació sí tindrà una despesa no calculada: la rehabilitació de l’immoble. 

L’inventari patrimonial de l’Ajuntament segueix creixent aquest mandat. Primer va ser amb el castell de Can Feu i després una part de l’antiga Artextil i la fàbrica Sallarés Deu, al barri de Gràcia. Ara l’Estat cedirà a l’ajuntament de Sabadell l’edifici situat a la cantonada entre el carrer Illa i el carrer Sant Josep, al Centre, més conegut com la Maternitat, perquè allà hi van néixer centenars de sabadellencs durant les dècades centrals del segle passat.

Fernàndez i Serracant, aquest dimecres. Autor: M.Tornel.
Fernàndez i Serracant, aquest dimecres. Autor: M.Tornel.

L’edifici està buit i sense ús des de fa una dècada llarga. Hi havia la seu d’Òmnium però se’ls va desallotjar per risc estructural. L’any 2008 i a través d’una moció l’Ajuntament havia reclamat a la Generalitat que el cedís això sí abans rehabilitant-lo o pagant-ne la rehabilitació. Però l’immoble arribarà a l’administració municipal via l’Estat, que el cedirà a cost zero, tal qual està ara mateix i, segons Fernàndez, amb l’única condició que sigui destinat a un hotel d’entitats.

L’Ajuntament assumirà així l’edifici, amb un ús potencial concretat, però amb alguns interrogants: no se sap al detall quin és l’estat de conservació de la Maternitat i en conseqüència tampoc se sap quant costarà rehabilitar-la. Segons Fernàndez, no es pot saber perquè “encara no és nostre”.

“Fins ara no era nostre i, per tant, no hi podíem invertir. Ara caldrà veure quin és el seu estat, si calen fer intervencions d’urgència o no, i iniciar tota la part del projecte executiu que s’hagi de tirar endavant”, ha assegurat.

L’Ajuntament sí va fer algunes actuacions per evitar despreniments fa alguns anys. El passat mes d’octubre la Junta de Govern Local va instar l’Estat a cedir l’immoble, que té planta baixa i dos pisos i és un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Foto portada: balcó de la Maternitat, aquest dimecres. Autor: M.Tornel.