Una activitat, al pati de l'escola Miquel Martí i Pol. Autor: Creu Roja / cedida.

L’alberg per a sense llar tanca enmig de la polèmica després de tres mesos

Sabadell tanca el seu alberg temporal per a persones sense llar. L’equipament ha acollit més de 40 persones mentre ha estat vigent l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus. Ara, l’administració local reallotjarà en altres ubicacions les que encara hi queden. Aquesta solució, però, no complau a grups com la Crida o Esquerra Republicana. Tampoc a la nova plataforma ‘Ningú sense llar’, que exigeix la construcció d’un alberg permanent.

L’alberg temporal per a persones sense llar de Sabadell tanca les portes avui, el darrer dia de juny. Ho fa tres mesos després de la seva obertura. L’equipament ha acollit més d’una quarantena de persones que han gaudit d’un sostre sota el qual poder complir el decret de confinament. Ara, un cop aixecat l’estat d’alarma per la pandèmia de coronavirus, l’alberg deixarà de donar servei. En aquest sentit, el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, ha deixat clar que les 18 persones que encara feien ús de l’equipament continuaran rebent atenció.

“Amb les 18 persones s’ha treballat per proporcionar-los una alternativa. Tres tornen al seu país d’origen i les altres seran reallotjades en pisos o habitacions pagades per l’Ajuntament”, ha afirmat Cortés. També es farà “continuïtat al seguiment i la tasca iniciada a l’espai temporal”.

Fent suport a les paraules del regidor del seu govern, l’alcaldessa Marta Farrés s’ha aventurat a afirmar a les xarxes socials que “a Sabadell ningú es quedarà enrere i ningú es quedarà sense llar”. Així i tot, ni la decisió ni els arguments dels governants socialistes han quedat exempts de polèmica. L’executiu ha hagut d’encaixar les crítiques, que han arribat per diversos fronts, i que conflueixen a demanar la construcció d’un alberg permanent.

Per una banda, Esquerra Republicana, el principal grup de l’oposició, ha encetat una discussió oberta amb el govern a la xarxa Twitter. El portaveu de la formació, Gabriel Fernàndez, ha lamentat que “tornem a ser on érem abans del confinament”. Fernàndez conclou que “l’actual govern PSCPodemos no està disposat a prioritzar la construcció de l’alberg permanent”. La resposta del regidor Cortés no s’ha fet esperar: “com sempre, molt ràpids a l’hora d’exigir als altres que facin el que no vau ser capaços de fer quan governàveu”. Fernàndez, per contra, li proposa un repte: “poseu la partida als pressupostos 2020 per començar a fer-ho realitat, i teniu els set vots d’Esquerra”. 

https://twitter.com/GabrielFerDiaz/status/1277995411005988864

En segon terme, la Crida per Sabadell també s’ha posicionat en contra del tancament. En un comunicat el grup anticapitalista ha lamentat que es clausuri el centre “sense haver ofert alternatives dignes i permanents a les persones que n’han fet ús”. Acusen les administracions de limitar-se a “tapar el problema de forma superficial” i demanen també que aquest servei es presti de forma permanent a la ciutat.

I aquesta és, precisament, la demanda que ha donat vida a la plataforma ‘Ningú sense llar’, que es mobilitza aquest vespre davant les portes del Consistori per denunciar el tancament del centre. A banda, els seus membres han posat en marxa una campanya a Change.org destinada a recollir signatures per exigir la construcció d’aquest nou alberg que ja no seria temporal sinó permanent. A hores d’ara, hi ha gairebé 50 persones signants. Aquesta mesura també compta amb el suport de la Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, que l’ha posat sobre la taula en més d’una ocasió (més info’ a: ‘Síndica Abellan: “no es destinen prou recursos a les persones sense llar”‘).

Una escola, la casa dels sense sostre

Síndica Abellan: “No s’estan destinant prou recursos per atendre les persones sense llar”

Foto portada: Un dels tallers a l’alberg temporal per sense sostre Autor: Creu Roja / cedida.