La part sud del Passeig, la més verda, des de Mestre Rius. Autor: Ajuntament.

Les claus del projecte del Passeig: verd, aigua i llum

“Ningú es podia presentar a ser alcalde o alcaldessa sense resoldre el Passeig, i el Passeig es resoldrà aquest mandat”, ha assegurat Marta Farrés en la presentació del projecte per enllestir (després de 20 anys sense un projecte convincent) la reforma d’aquest espai. L’Ajuntament hi dedicarà un milió d’euros entre els anys 2021 i 2022 per tenir-lo finalitzat. L’aposta és verd, aigua i llum. I el concepte és anar a buscar dos ambients separats: per una banda el Passeig i per altra banda la plaça Major. 

De fet la pròpia configuració de l’anomenat Passeig de la plaça Major sorgeix d’aquesta antítesi: Passeig o Plaça Major? Des de l’enderroc de les peixateries el segle passat, el que eren dos espais fins aquell moment diferents es van unificar, arribant la unitat al màxim amb l’actual espai obert i diàfan, que no ha convençut gairebé ningú. Ha convençut tant poc que tots els governs municipals dels darrers anys han presentat les seves propostes així com també entitats ciutadanes com la Fundació Bosch i Cardellach. 

Ara va de debò, ha vingut a dir l’alcaldessa Farrés en la presentació, duta a terme aquest migdia davant els mitjans, abans davant els portaveus municipals, després amb les entitats econòmiques i cíviques i al vespre davant la ciutadania mitjançat una videoconferència. Una marató de presentacions en un sol dia que mostra com el Passeig no és una peça més sinó la més simbòlica de la ciutat, fins i tot més radicalment icònica del seu declivi en aquest inici de segle.

Farrés assegura que aplicaran al Passeig el nou model que volen aplicar a tota la ciutat: naturalització i qualitat urbana. Es crearan dos espais diferenciats amb els carrers Mestre Rius – de la Rosa com a frontera.

A la part nord, la més propera al Passeig Manresa amb molta aigua (una dotzena de grups de brolladors com els dos que hi ha a la plaça Sant Roc), el mateix espai autoritzat per les terrasses dels bars i l’element més trencador: una cortina de llum i aigua on es poden projectar imatges al mateix espai on hi havia hagut el brollador.

A la part sud, la més propera a la plaça del Doctor Robert, l’element bàsic serà la vegetació. Es plantaran unes grans jardineres amb arbres (fins a 65, un terç més dels actuals) i s’apostarà per una quantitat important d’elements arbustius i vegetació, a més de 220 metres lineals de llum a terra, per donar ambient al Passeig especialment a la nit.

El departament d’Urbanisme ha redactat el projecte, encapçalat pel coordinador de l’àrea, Toni Serra, fitxat per Farrés des de l’ajuntament de Sant Cugat a inicis de mandat. Serra ha presentat les parts més tècniques del projecte, mantenint que s’han respectat les línies mestres de l’avantprojecte dissenyat per l’anterior govern (suprimint això sí l’umbracle sobre l’estació, que no es farà).

Ara s’obre un termini de dos mesos per consultar la ciutadania i les entitats. El projecte s’aprovarà en Junta de Govern al gener i llavors anirà a licitació d’obres. Segons Farrés, els treballs començaran el mes de gener de l’any 2022, un cop acabi la campanya nadalenca. La durada de les obres serà de vuit mesos i el pressupost rondarà el milió d’euros. Unes obres relativament ràpides i no excessivament costoses per un projecte urbanístic:

“No és una rehabilitació ni una regeneració integral ni arrasem i comencem de zero. En definitiva el que volem és mantenir la idea d’un sol espai unitari però amb dos ambients: un més proper al que havia estat la plaça Major i un més tendent a ser un Passeig”, explica Serra.

El projecte, a més, consolida el pas del bus en sentit sud, com fins ara. Segons Farrés, a més, les futures obres per unificar els dos apartaments no comportaran aixecar de nou el terreny sinó que es podran fer en el subsòl.

Per tant, aquest Passeig, si finalment s’acaba fent (“ara tenim projecte i pressupost de debò”, diu Farrés) haurà de ser el realment definitiu des de finals del segle passat, quan es va aixecar per encabir-hi el Mercat Central de forma provisional i després ja van començar les obres per fer l’estació Sabadell Plaça Major dels FGC. L’any 2015 es va inaugurar en el seu format actual, que no ha convençut gairebé ningú. El quatripartit va presentar un avantprojecte però no el va poder dur a terme. Ara el govern Farrés ha desenvolupat més aquelles línies mestres i les portarà a la realitat en dos anys si es compleix el calendari.

Projectes complementaris per 13 milions d’euros

La presentació del nou Passeig de la plaça Major culmina una setmana on l’executiu municipal ha donat llum verda als seus projectes d’inversió durant aquest mandat. Dilluns es van presentar en una sola bateria vuit projectes, per un valor total de 13 milions d’euros. Aquest dijous, amb format especial, s’ha presentat el nou Passeig. Aquests projectes, durant el segon any de mandat, seran els que es puguin culminar abans que acabi l’actual mandat, la primavera de 2023, i calgui passar de nou per les urnes.

Més informació: 

L’Ajuntament invertirà 13 milions en vuit projectes abans de 2023

Foto portada: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en la presentació del projecte, aquest matí. Autor: David B. 

Comments are closed.