Les dones surten de casa en un 8-M marcat per la pandèmia

Les dones de Sabadell han acabat la jornada tal com l’han començat: manifestant-se al carrer, alçant la veu i lluint pancartes amb missatges reivindicatius. Enguany ha sigut un 8-M marcat per les restriccions sanitàries, però això no les ha frenat a l’hora d’exigir els seus drets un dia més. 1.500 persones, 800 segons la Policia Municipal, s’han manifestat del barri de Gràcia als jutjats de la ciutat aquest vespre.

Les manifestants s’han concentrat davant de l’estació dels FGC a Can Feu Gràcia per assenyalar a la Generalitat com una de les còmplices del patriarcat i de la repressió feminista. En aquesta tercera i última convocatòria d’aquest dilluns han recordat els incidents del 2018, quan unes veïnes de Sant Cugat van ser detingudes i condemnades a tres anys de presó per tallar la carretera i ocupar l’espai públic. Per això les joves senten que “les cuida més una amiga que la policia”.

“No renunciarem a ocupar els carrers per defensar totes les dones, sense excepció. Sobretot volem donar suport a les companyes de la classe treballadora, que són les que més pateixen en tots els àmbits i les que més precaritzades han estat durant la pandèmia de la Covid-19” lamentaven.

Justament aquest, el menysteniment de les treballadores en el món laboral, ha sigut un dels arguments principals d’aquest 8M. Una discriminació que ve de lluny i forma part d’un problema estructural de la societat.

Després del manifest i sota el lema “els carrers seran feministes”ha començat una marxa lenta cap als Jutjats de Sabadell per cridar que a “cop de la justícia, resposta feminista”. En aquest cas, les dones feien referència a tots els casos d’assetjament sexual i/o per raó de sexe, així com als feminicidis, que es registren any rere any. Helena Jubany, una jove assassinada l’any 2001 a Sabadell, també ha estat present en la manifestació.

“Prou silenci. Els que callen són còmplices i responsables de la mort de l’Helena. El jutge ha arxivat el cas, però les dones seguirem lluitant” ha assegurat una de les manifestants.

La participació ha sigut molt inferior a la de l’any passat: de 8000 persones, n’han quedat 1.500, 800 segons la Policia Municipal. Un 8-M molt marcat per la pandèmia. Una noia de 20 anys, Paula Fontana, ha participat en el 8-M d’aquest dilluns “per representar a les reprimides de Madrid, a qui avui els han vetat d’exercir aquest dret”. Fontana lamenta que a la capital espanyola s’hagin permès totes les manifestacions menys la del Dia Internacional de la Dona, un fet totalment simptomàtic de la discriminació que pateixen.

Foto portada: un moment de la manifestació, a la Rambla d’Ibèria. Autor: Júlia Ramon.

 

Comments are closed.