Les queixes a la Síndica augmenten un 34 per cent aquest semestre

La Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha obert 131 expedients durant el primer semestre de 2019, el que suposa un 34 per cent més de queixes que durant el mateix període de l’any passat. Aquest increment pot haver estat motivat per l’augment de reclams per les preinscripcions escolars d’alguns alumnes de P3, que van trobar dificultats per aconseguir plaça a les escoles públiques dels seus barris, per excés de demanda. Aquest sector conforma gairebé un 40 per cent del total. 

Les queixes a la Síndica de greuges de Sabadell, Eva Abellan, han augmentat considerablement durant la primera meitat del 2019. Concretament, les xifres presenten un increment del 34 per cent respecte el mateix període de l’any anterior. Ara bé, el primer semestre del 2018 es tancaven 76 de les 86 queixes existents, però actualment, de les 129 obertes, només s’han tancat 80.

A més, un reclam que ja comença a ser habitual per part de la Síndica, és la falta de resposta de l’Ajuntament a les seves recomanacions. De les 46 que Abellan ha fet arribar al Consistori, només n’han rebut resposta la meitat. De les contestades, l’administració local n’ha rebutjat un terç. A més, les recomanacions s’acumulen any rere any. Les xifres de la Síndica afirmen que hi ha 137 sense resposta, comptabilitzades des de l’any 2016.

Cal destacar el fet que, si fem la comparativa entre les queixes emeses per cadascun dels set districtes de la ciutat, el districte 1 s’emporta la part més important del gruix de reclamacions. Així, 49 de les 131 totals venen d’aquest districte, que aplega els sectors del Centre i Sant Oleguer.

Els temes escolars, bona part de les reclamacions 

L’augment de les queixes durant aquest semestre s’explica, en gran part, pels problemes en la preinscripció dels alumnes que han de començar P3 l’any vinent. 29 famílies de l’escola la Trama van reclamar el fet de no tenir plaça assegurada pel curs vinent, tot i tenir germans que ja van a aquesta escola.

Algunes famílies, segons la síndica, lamentaven que la informació que havien rebut sobre el procés de preinscripció per part de l’Ajuntament els havia perjudicat a l’hora de triar escola.

L’ensenyament post-obligatori també ha estat un focus de conflicte. Dues famílies de les ciutats han trobat dificultats per apuntar als joves al batxillerat, perquè, segons Abellan, “hi ha més demanda que oferta”. Per tot plegat, la síndica ha obert una actuació d’ofici per “investigar el model de preinscripció escolar”.

Per últim, aquest semestre s’han presentat quatre queixes sobre suposats cassos de bullying, o assetjament escolar, a diferents escoles de la ciutat.

En segon lloc: l’habitatge 

La impossibilitat d’algunes famílies sabadellenques per accedir a un habitatge digne conforma la segona posició en el volum de queixes presentades a la síndica. Cal tenir en compte dos factors. Primerament, moltes famílies desnonades i allotjades en habitatges de forma temporal no poden accedir a un de permanent. D’altra banda, l’allotjament d’aquestes persones a habitatges d’emergència social té data de caducitat, per manca d’allotjament disponibles.

Han augmentat els casos d’individus que, sense ser-ne propietaris, lloguen pisos en males condicions. La síndica ha treballat també, segons afirma, els casos més extrems: els d’aquelles persones que viuen al carrer.

Les actuacions del govern, el tercer bloc 

La síndica també ha rebut queixes relacionades amb la qualitat d’algunes de les actuacions de l’administració local. La primera fa referència al temps excessiu que es triga en concedir llicències per fer quelcom a la ciutat. També han continuat les queixes sobre el cobrament de l’impost sobre la plusvàlua dels edificis, per la venda d’habitatges que no han generat aquesta plusvàlua, entre d’altres reclamacions.

Foto portada: Eva Abellan. Autor: David B.

Comments are closed.