El col·lectiu (Sa)badall presenta una mostra sobre els silencis urbans

L’exposició ‘Urbanoporosi’ posa Sabadell davant un mirall incòmode

  • El col·lectiu (sa)badall mostra a l’Alliance Francaise l’abandó urbanístic de la ciutat.

  • Volen obrir una reflexió sobre la ciutat durant tres mesos.

El col·lectiu artístic (sa)badall inaugura aquest dimarts a l’Alliance Française la mostra ‘Urbanoporosi. Sabadell i els silencis urbans’. És un treball sobre l’abondament de molts espais públics i privats. La fotògrafa Berta Tiana i els geògrafs Bernat Lladó i Maties Serracant volen obrir un debat sobre el futur de la ciutat.

L’exposició estarà formada per una cinquantena de fotografies (d’un total de 600) i un parell de plànols on s’assenyalen diversos espais públics i privats que han anat degradant-se en els últims anys en paral·lel a la crisi econòmica. Solars en desús, cases tapiades, construccions a mig acabar i locals comercials en lloguer proliferen per tota la ciutat. “La ciutat està totalment tacada d’aquests espais”, assenyala el geògraf Bernat Lladó.

Tot i que la investigació sobre el terreny no ha arribat a tots els racons de la ciutat, sí que han recorregut bona part de Sabadell per documentar el seu estat urbanístic actual. La mostra es centra al Centre, la Creu Alta, Gràcia, Hostafrancs, l’Eixample, Can Feu i Can Gambús.



Les fotografies es mostren en blanc i negre, amb els contrastos reforçats i sense cap presència humana o animal al voltant. Una elecció que no és causal i que va en la línia de sensibilitzar sobre el que està passant urbanísticament a Sabadell. La ciutat perd musculatura, perd vida en definitiva.

Hem vist com en els darrers dos anys sobretot la ciutat s’escardava, s’omplia de buits i les esquerdes han generat una mca d’ús sobre el paisatge urbà. Ens preguntem com ens afecta a les persones la proliferació de ruines”, assenyala Maties Serracant.

Tres mesos per repensar el futur

L’Alliance Française serà el centre neuràlgic d’una reflexió al voltant del futur de la ciutat. El centre cultural no es quedarà només en l’acolliment a la mostra sinó que també obrirà una reflexió durant tres mesos al voltant del futur de la ciutat. En aquest sentit, hi haurà un mínim de cinc taules rodones. La primera, ja confirmada serà el dia 26 de març i tractarà sobre la intervenció de l’art en relació a la urbanitat. Hi participant Ramon Puig, Werens, Joan Vila-Puig (Sitesize) i Gaby Farrage (Bruit du Frigo – Bordeaux).

Però també hi haurà taules amb la intervenció de l’ajuntament, la Cambra de la Propietat, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell, Càritas, advocats, arquitectes i geògrafs. La voluntat és que tothom qui tingui alguna cosa a dir sobre l’urbanisme i la ciutat tingui el seu espai. Per això, s’han deixat algunes dates obertes pel mes de juny que es concretaran més endavant.

Amb tot, (sa)badall vol dur a la pràctica el significat de la paraula llatina que dóna nom a l’exposició: Urbanoporosi és aquell procés on es generen espais buits a les ciutats pel seu abandonament o inutilització, però poden donar pas a una apropiació comuna per recuperar el seu valor d’ús.

La inauguració d’Urbanoporosi serà aquest dimarts a les 19.30 hores a l’Alliance Française de Sabadell.

One Comment