Presentació del projecte Com Respira Sabadell?

Sabadell, reconeguda com una de les ciutats amb les millors iniciatives per millorar la qualitat de l’aire

Sabadell ha estat reconeguda com una de les ciutats més compromeses amb la qualitat de l’aire que respiren els seus ciutadans i ciutadanes segons el jurat del II Premio X Aire Limpio, organitzat per la Plataforma X Aire Limpio. El premi representa un reconeixement als ajuntaments i un model d’inspiració per a altres homòlegs locals. L’acte de lliurament dels premis, que consisteix en la plantació d’un arbre com a símbol de la renaturalització de les ciutats, es durà a terme quan la situació sanitària ho permeti.

La concessió del II Premio X Aire Limpio a Sabadell representa un important pas endavant en la visibilització de polítiques públiques que reverteixin una situació devastadora. I es que segons l’últim informe del Tribunal de Comptes Europeu (TCE), la mala qualitat de l’aire és la principal causa ambiental de mort prematura entre els ciutadans de la Unió Europea (UE).  A Espanya, 9 de cada 10 persones que viuen en entorns urbans respira un aire que depassa els límits de contaminació que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

La col·laboració entre diferents institucions, unida a la realització de propostes concretes per millorar la qualitat de l’aire en entorns escolars, van ser condicions mereixedores d’un reconeixement a la ciutat de Sabadell, que competia en la categoria de ciutat de més de cent mil habitants.

“L’acostament de la ciència a la ciutadania és un dels reptes per afrontar l’emergència climàtica i la implicació social per adaptar-nos-hi, i el projecte Com Respira Sabadell? ha estat un exemple fructífer. Esperem, així mateix, donar continuïtat al projecte per ampliar el nombre de centres que analitzin la qualitat de l’aire a escala micro i que avaluïn i proposin accions de millora de qualitat de l’aire del seu entorn”, ha afirmat la regidora de Desenvolupament Urbà i Transició Energètica, Mar Molina.

Durant la deliberació, el Comitè Assessor de la Plataforma Aire Limpio va posar de manifest l’àmplia varietat de candidatures presentades. El jurat va declarar guanyadora a Saragossa, per incloure criteris de mesurament i avaluació entre les seves actuacions, a més de per la seva llarga trajectòria en matèria mediambiental. I, també, a Santiago de Compostel·la, en reconeixement al rigor científic de la seva proposta i el desenvolupament de serveis innovadors i sostenibles per produir nova informació robusta i fiable.

Foto portada: Presentació del projecte Com Respira Sabadell?. Autor: David C.