Més de 200 alumnes recorden les víctimes del feixisme

Aquest divendres, Sabadell ha acollit la sisena trobada de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més. Més de 200 alumnes de secundària arribats de 13 instituts d’arreu de Catalunya, dos de València, dos de Perpinyà i dos centres alemanys, han participat en una trobada que té com a objectiu ser un punt de relació i contacte entre tots els joves que participen amb l’Amical de Mauthausen en els diferents projectes de memòria a les víctimes.

La trobada té com a amfitrions els alumnes dels instituts Jonqueres i Arraona de Sabadell. S’ha iniciat amb la benvinguda del president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga, a l’Espai Cultura, seguit d’un emotiu acte de record a les víctimes a la plaça de Sant Roc.

Foto portada: alumnes penjant cintes amb missatges. Autor: David B.
Interpretació del Cant dels deportats. Autor: David B.

En ell, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha dirigit unes paraules als alumnes participants en la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més, i ha explicat que “hem retirat monuments i simbologia feixista per tal que els carrers i places d’aquesta ciutat parlin de drets i llibertats, massa sovint vulnerats i que no parlin d’intolerància i feixisme”.

Serracant ha recordat que “a Sabadell hem col·locat davant les cases de sabadellencs que van haver de marxar a l’exili i van morir en els camps d’extermini nazis, assassinats pel feixisme, 23 ‘pedres que ens fan ensopegar’, en alemany anomenades stolpersteine. Al mes de juny col·locarem 41 llambordes més per a recordar a les víctimes, perquè ens facin ensopegar amb la nostra història”.

Can Gambús

Acte seguit la soprano Maria Hinojosa, acompanyada de Carlos Fernández han interpretat el Cant dels deportats. Després s’ha fet sonar la sirena d’alarma antiaèria de Sabadell germana de la que el 26 d’abril del 1937 va alertar els habitants de Gernika del bombardeig imminent per part de l’aviació de la Legió Còndor, pertanyent a l’exèrcit nazi. Després d’un minut de silenci s’ha interpretat El cant dels ocells, que ha donat per acabat l’acte conjunt a la plaça.

Acte central

A l’Espai Cultura de la Fundació Sabadell 1859, ha acollit l’acte central on s’ha realitzat una visita a les exposicions i treballs fets pels estudiants dels centres participants. També s’ha lliurat el III Premi Montserrat Roig.

Foto portada: alumnes penjant cintes amb missatges. Autor: David B.

Comments are closed.