Foto portada: presentació dels actes del 25N a Sabadell, aquest matí. Autor: @sbddrets via Twitter.

Més de 50 dones han de tenir un telèfon d’emergència pel risc de patir violència masclista

El Servei d’Informació i Atenció a la Dona de Sabadell ha obert en els 10 primers mesos de l’any un total de 356 expedients, dels quals més de la meitat (el 55 per cent) són per viure situacions de violència masclista. En 75 casos es tracta de dones que s’hi havien dirigit anteriorment. El servei ha atès també una trentena d’infants per primer cop. Cal destacar que només a Sabadell hi ha més de mig centenar de dones que tenen teleassistència activa, que es facilita en situacions d’alt risc.

La teleassistència activa és un dispositiu mòbil per contactar en qualsevol moment amb un centre especialitzat i també amb els serveis d’emergència. Es facilita en situacions d’alt risc de patir violència masclista. De les 53 dones amb telèfons d’emergència, hi ha 23 teleassistències anteriors al 2017 i 30 noves teleassistències només en aquest any.

A més del SIAD, tambe hi ha dades policials. Després de recuperar el Servei d’Atenció a la Víctima des de la Policia Municipal en els 10 primers mesos de l’any s’han atès 293 casos. Una mica menys de la meitat, 123 en total, eren per violència masclista.

Les violències sexuals

L’Ajuntament es mostra preocupat per les violències sexuals, a més prou silenciades. Dels 356 expedients posats en marxa pel SIAD en els 10 primers mesos de l’any, en un de cada quatre casos la dona assegura haver patit violència sexual. Justament el programa del Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones del 25 de novembre se centra aquest any a Sabadell en la sensibilització sobre aquests abusos.

Moltes vegades estan normalitzades o resulten invisibles”, diu la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz. “Fem una crida a la coresponsabilitat de l’entorn, ja que té un pes específic important”, assegura Ferràndiz.

Aquest tipus de violència està present en molts àmbits, fins i tot sent exercida per la parella, exparella, familiars o companys d’una dona. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la violència sexual inclou des de les insinuacions sexuals no desitjades, l’assetjament, la violació per coneguts o desconeguts, l’esclavitut sexual o els matrimonis o convivència forçats. L’Ajuntament vol visibilitzar-les en les situacions més quotidianes o naturalitzades. Ferràndiz fa una crida a evitar qualsevol tipus de “complicitat” per no “perpetuar” les situacions.

Programa d’actes del 25 de novembre

El programa d’aquest any està impulsat pel consistori i la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI i té una quinzena d’activitats. L’acte central es farà dissabte 25 de novembre al migdia, a la plaça del doctor Robert, amb un recorregut per diversos carrers, una presentació teatralitzada i la lectura d’un seguit de textos. L’eslògan del programa és: Ei! On vas tan sola? Tu saps on està el límit. L’assetjament NO és seducció. 

Foto portada: presentació dels actes del 25N a Sabadell, aquest matí. Autor: @sbddrets via Twitter.

Comments are closed.