Foto portada: un moment del primer dia de la verema, a l'agost de 2018. Autor: J.d.A.

Collita 2018: s’espera més i millor vi

La cooperativa l’Olivera, que gestiona la finca del Parc Agrari, ha començat aquest dijous la verema del raïm, blanc i negre, que dóna lloc al vi de Sabadell, ara mateix anomenat Arraona. S’espera que la collita del 2018 representi un salt en la producció d’entre el 20 i el 30 per cent, i també qualitatiu. 

Així ho explica Íñigo Haughey, de L’Olivera. Si la collita del 2016 va donar unes 3.000 ampolles de vi, per cert totes esgotades, i al 2017 s’arribarà a les 3.300 ampolles, s’espera que la verema del 2018 faci acostar la xifra fins les 4.000 ampolles, manté Haughey. La previsió d’aquest any és recollir uns 5.000 quilos de raïm, que seran comercialitzats a partir de la tardor de l’any 2019.

“La primavera plujosa que hem tingut ens va fer pensar que perdíem raïm pels fongs però al final tenim bastant raïm, un 20 o 30 per cent més i creiem que acabarem arribant a les 4.000 ampolles”, diu Haughey, qui marca en aquesta xifra el màxim d’ampolles que poden sortir a Sabadell”.

A més, en la línia d’unes vinyes que es van assentant, no només hi haurà més vi, sinó que serà millor:

“A Sabadell hi ha molt equilibri i els paràmetres són més rodons del que teníem fins ara. La finca destacava per altes acideses i aquest any estava més equilibrat el sucre amb l’acidesa. Seran vins més rodons i més compensats”.

Per què, com és el vi de Sabadell?

“En general, tant el blanc com el negre són vins força aromàtics i complexos. En el cas del blanc, és més complex perquè li donem un pas de fusta, que és el segell de L’Olivera, el pas del blanc per bota. En el cas del negre, pel raïm d’una vinya jove, dóna molta acidesa i intentem tenir un vi d’un caire més jove, buscar la frescor i les noves tendències: menys grau alcohòlic, més frescor, no tanta fusta. Però els dos vins volen ser vins populars, aromàtics i elegants. Estan en un rang de preu més popular, per sota dels 10 euros”, finalitza.

La verema s’ha iniciat amb les varietats blanques chardonnay i s’allargarà fins setembre, quan es recollirà la monestrell (negre). La finca del Parc Agrari també té raïm de les varietats xarel·lo, garnatxa negra i merlot.

La collita del 2017 es posarà a la venda en breu i la del 2016, la primera sota la marca comercial Arraona, ha esgotat les seves 3.000 ampolles de blanc i de negre. La cooperativa L’Olivera, que treballa amb persones amb problemes d’inserció sota criteris de producció ecològica, gestiona la finca des de fa mitja dècada. L’any 2016 van fer canvis importants en tota la producció.

“Quan vam agafar la vinya la vam tornar a formar de nou perquè trobàvem que no era la formació més adequada pel nostre criteri. Vam formar de nou la major part de la finca i mica en mica s’ha equilibrat. Al principi ens costava molt la lluita contra els ocells i el sòl estava molt empobrit. Ara tenim xarxes per protegir el raïm, tenim més equilibri vegetatiu amb el fruit i poc a poc tant l’any 2017 com el 2018 la finca va creixent en producció. Hem augmentat molt en dos anys”, diu Haughey.

El vi ecològic Arraona es ven a diversos comerços i, a Sabadell i Terrassa, també als supermercats Esclat. El tinent d’alcalde de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha assistit a l’inici de la verema i ha assegurat que “seguirem treballant perquè el rodal sigui un espai agrícola productiu”.

A la recerca de pagesos

Berlanga ha destacat que en breu sortiran a concurs diversos espais per a pagesos, tant de secà com de regadiu, al mateix Parc Agrari (més info: ‘Es busquen agricultors‘). Per a tal efecte, s’ha millorat la seguretat de la zona, amb tanques que impedeixen el pas dels senglars o les esmentades xarxes de protecció contra els ocells al raïm. Totes les parcel·les tenen reg garantit. La finca municipal on hi ha la vinya té 1,8 hectàrees. Però el Parc Agrari en compta en total amb 580, el 80 per cent de propietat privada.

Foto portada: un moment del primer dia de la verema, a l’agost de 2018. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.