Foto portada: un autobús híbrid, al Poblenou de la Salut. Autora: Alba García.

Culmina la renovació de la flota de busos: el 40% ja són de baixes emissions

  • El procés iniciat l’any 2016 acaba en quatre anys després d’incorporar gairebé una trentena de nous autobusos. 
  • Entre els anys 2007 i 2015, no es va incorporar cap nou bus i la flota es va envellir ràpidament. 

Més del 40 per cent dels autobusos urbans de Sabadell ja són de baixes emissions. Amb la incorporació de cinc nous vehicles híbrids, es compleix així el compromís municipal inicial el darrer mandat per renovar una de les flotes d’autobusos més envellides de Catalunya. A hores d’ara, 28 dels 65 vehicles en actiu de la TUS són de baixes emissions. 

Aquesta setmana s’han incorporat cinc nous vehicles híbrids, que van costar 1,71 milions d’euros. Són el mateix model que els tres que van incorporar-se el mes de juny, un Iveco Urbanway 24. Tenen 286 cavalls, 24 seients i dos espais per cadires de rodes. D’aquesta forma culmina la renovació de la flota d’autobusos que va començar l’any 2016 i segons la qual l’Ajuntament es va comprometre a renovar el 40 per cent de la flota en quatre anys. Finament ha costat alguns mesos més del previst, però la fita s’ha acomplert.

Una de les flotes de busos més antigues

Fa uns anys l’edat mitjana dels vehicles s’acostava més als 15 anys que no pas als 10. De fet, no se’n va comprar ni un de nou entre els anys 2007 i 2015. Aquell any l’autobús més antic ja tenia més de dues dècades a les seves esquenes.

A partir dels anys 2018 (a l’octubre van arribar 14 híbrids de cop) i 2019 van començar a arribar els autobusos comprats i va començar a baixar l’edat mitjana de la flota. L’any passat la mitjana d’edat dels busos era de 11 anys i mig i ara serà de 9,5 anys. En la major part dels casos, a mesura que s’han comprat nous busos s’han retirat els més vells de la circulació però en aquest cas es mantindran en reserva almenys de forma temporal per si cal reforçar el servei o es limita l’aforament com a conseqüència de les mesures antiCovid.

Més informació: 

Renovaran el 40 per cent de la flota de la TUS fins el 2019

Foto portada: un autobús de la TUS, pel Poblenou de la Salut, dilluns passat. Autora: Alba Garcia.