Un tramvia per a Sabadell?

El sabadellenc Adrià Garcia i el barceloní Sergio Alcalá, han presentat l’estudi de viabilitat d’un sistema Tramviari al Sistema Urbà de Sabadell com a Treball de Final de Grau de Ciències Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

En aquest treball es proposa una nova xarxa de tramvia que pretén connectar el territori amb les estacions de tren i autobusos interurbans, donant servei al municipi de Badia del Vallès, part de Barberà del Vallès, de Sant Quirze del Vallès i sobretot de Sabadell, exceptuant part del districte 7 i també la zona de Castellarnau on l’aplicació del tramvia és tècnicament impossible a causa de l’orografia que supera el 7 per cent de pendent. El Sistema Urbà de Sabadell cobrirà de Nord a Sud, d’Est a Oest, de Sud-oest a Nord-est i de Nord-oest a Sud-est.

Els joves estudiants han presentat aquest projecte a l’ajuntament de Barberà del Vallès i s’han reunit amb l’ajuntament de Sabadell i el de Badia, els quals s’han mostrat molt interessants en el projecte. “Si hi ha consens entre els quatre Ajuntaments, portarem la proposta al Consell Comarcal i a d’altres entitats metropolitanes”, assegura a iSabadell Adrià Garcia.




L’estudi preveu la construcció de sis línies de tramvia que transcorren al llarg del Sistema Urbà de Sabadell, amb una estructura que es basa en una línia circular en forma de vuit (L1) que connecta les zones de Sud-oest a Nord- est i de Nord-oest a Sud-est. Seguit de dues línies més o menys rectes que travessen el sistema de Nord a Sud (L2 i L3), una línia que connecta el sistema de Sud-oest a Nord-est (L4) i les altres dos restants connecten el sistema d’Est a Oest (L5 i L6).

  • La Línia 1: Sabadell – Badia del Vallès – Barberà del Vallès. Aquesta línia que seria circular (en forma de vuit), connectaria Badia del Vallès amb Via Sabadell, el Parc Central del Vallès, Campoamor, Espronceda, el CAP Sant Fèlix, Les Termes, Sol i Padrís, Estació Renfe Centre, l’Hospital Universitari Parc Taulí, la Plaça Espanya, el barri de Ca n’Oriac, el de Merinals, Can Rull, Gràcia, Can Feu i Barberà del Vallès. Aquesta línia tindria un total de 36 estacions i un recorregut d’uns 20,45 quilòmetres.
  • La Línia 2: Badia – Eix Macià – Can Deu. Uniria Badia del Vallès amb els diferents polígons industrials de Gràcia i Can Feu, a més de les zones comercials de la Via Sabadell i l’Eix Macià, fins arribar a Can Deu a través de l’Avinguda de la Concòrdia i de Matadepera. Aquesta línia tindria un total de 18 estacions i un recorregut total d’uns 9,6 quilòmetres. Connectaria amb les línies L1, L3, L4, L5 i L6 i amb les estacions de FGC de Can Feu-Gràcia i La Creu Alta.
  • La Línia 3: Carretera de Terrassa – Barcelona – Baricentro. Aquesta línia recorreria tota la Carretera de Barcelona i Terrassa des del centre comercial Baricentro fins a la Central de Mossos d’Esquadra (també es proposa la idea que a llarg termini s’acabi allargant fins a arribar a Terrassa pel Nord i a Cerdanyola pel Sud). Tindria 16 estacions i un recorregut d’uns 8,10 quilòmetres. Tindria correspondència amb les línies L1, L2, L4, L5 i L6 i amb l’estació de FGC de Can Feu-Gràcia.
  • La Línia 4: Badia – Gran Via – Can Llong. Connectaria Badia del Vallès amb la Rambla de Sabadell, l’Estació Interurbana d’Autobusos, l’Hospital Universitari Parc Taulí i arribaria fins a Can Llong seguint el traçat de la Gran Via de Sabadell. Comptaria amb 20 estacions i un recorregut total d’uns 10,21 quilòmetres. Connectaria amb l’Estació R4 de Sabadell Sud, l’Estació de Sabadell Centre, la de la Plaça d’Espanya i amb les línies L1, L2, L3, L5 i L6.
  • La Línia 5: Badia – Barberà – Torreromeu. Aquesta línia connectaria Badia del Vallès, Barberà del Vallès i l’estació de RENFE R4 amb els polígons industrials de Santa Maria, Can Salvatella, Santiga i Can Roqueta, i acabaria al barri de Torre-Romeu. Disposaria de 14 estacions i un recorregut d’uns 8,55 quilòmetres. Permetria fer transbord amb les línies L1, L2, L3 i L4.
  • La Línia 6: Sant Quirze del Vallès – Hospital Parc Taulí. Aquesta línia connecta Sant Quirze del Vallès amb el polígon industrial de Can Canals, Mas Duran i Can Feu, la zona comercial de l’Eix Macià i l’Hospital Universitari Parc Taulí. Tindria connexió amb les línies L1, L2, L3 i L4 i les estacions de la línia S2 de FGC de Sant Quirze del Vallès.

L’estudi calcula que per a dur a terme aquestes sis línies de tramvia projectades es necessitarien 61,35 quilòmetres de vies i 84 tramvies, amb un cost estimat de 638.726.500 euros. Els dos autors de l’estudi duran a terme una presentació pública oberta a tothom el proper dia 25 de setembre a les 19:30 hores a l’Espai Àgora de Sabadell.

El tramvia del Vallès

El TramVallès va ser una proposta feta per l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) l’any 2008, que tenia per objectiu unir les principals poblacions del Vallès Occidental amb una xarxa de tren-tramvia amb trams de carril bus urbà. La xarxa hauria permès comunicar de forma ràpida, sostenible i eficient els municipis alhora que hagués donat accés ràpid a les estacions de FGC i Renfe.

Va ser una proposta de dues línies de tramvia que connectarien la totalitat de Badia amb la major part de Barberà del Vallès i 6 dels 7 districtes de Sabadell.

Foto portada: Linies del projecte del tramvia. Autor: Adrià Garcia i Sergio Alcalá.

 

Comments are closed.