Foto portada: Xavier Vinader, en un acte l'any 2013 al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Autor: David B.

Mor Xavier Vinader

  • El sabadellenc Xavier Vinader ha mort amb 68 anys a la Vall d’Hebron aquest dijous.

  • Va ser el primer periodista exiliat a Espanya en democràcia: un símbol per a la llibertat d’expressió.

El periodista Xavier Vinader ha mort aquest dijous a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona als 68 anys a causa d’una pneumònia. El periodista sabadellenc va ser un dels més destacats representants del periodisme d’investigació durant la Transició i va obtenir la Creu de Sant Jordi o la Medalla de la Ciutat al mèrit periodístic entre molts altres guardons.

Segons informa el Col·legi de Periodistes, la vetlla es farà divendres entre les 11.25 i les 21 hores al tanatori de Sancho de Ávila, a Barcelona. El comiat serà dissabte a les 9.25 al mateix espai.

Vinader va néixer el 17 de febrer de 1947 a Sabadell i es va diplomar per l’Escola Oficial de Periodisme l’any 1973. Durant els darrers anys de la dictadura, va ser corresponsal de diversos diaris barcelonins a Sabadell, on va xocar sovint amb l’ajuntament franquista de Josep Burrull. A Quan els obrers van ser els amos, presentat l’any 2012, evoca aquell moment històric de la ciutat. Durant la Transició, va ser una de les millors plomes del Grupo Zeta i va explotar com a periodista d’investigació amb sonats reportatges sobre el conflicte a Irlanda del Nord, Euskadi o l’extrema dreta conjuntament amb el seu fotògraf de capçalera, Paco Elvira, també desaparegut fa un parell d’anys. Elvira i Vinader van cobrir la guerra de l’Agfanistán o la revolució dels clavells a Portugal.

El 1979 va escriure dos articles a la revista Interviú on explicava detalladament, amb noms i cognoms, les actuacions de grups d’incontrolats d’extrema dreta al País Basc. Poc després, ETA va matar dos dels individus mencionats als articles i el 1981 l’Audiència Nacional el va condemnar a set anys de presó per imprudència temerària. El seu cas va provocar un fort moviment de solidaritat i a favor de la llibertat d’expressió Després de la condemna, es va exiliar a París. Al cap d’un temps, va tornar a Espanya, on va ser empresonat a Carabanchel. Finalment va ser indultat, com explica el documental emès fa pocs mesos Xavier Vinader, periodista. Contra la Guerra Bruta.

Vinader va presidir de Reporters Sense Fronteres fins 1993 i fins ara feia classes a futur graduats de periodisme a la Universitat Ramon Llull i també a l’Escola de Policia de Catalunya, mantenint una col·laboració radiofònica setmanal amb La Xarxa sobre temes policials. També formava part del Consell Consultiu de Ràdio Sabadell. Ha lliurat el seu arxiu, part del qual omplia el seu pis a la Gran Via de Barcelona, al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona.

Foto portada: Vinader, en la presentació del volum ‘El final de la era Bustos’ a Barcelona. Autor: David B.

One Comment