Foto portada: la jove detinguda amb Taser pels Mossos. Autor: TV 3.

Els Mossos detenen una jove amb una Taser a les portes d’un CAP

Els Mossos d’Esquadra van detenir dimecres una jove després de reduir-la amb una pistola Taser a les portes del CAP Creu de Barberà, segons recull l’agència de notícies Europa Press. El vídeo s’ha viralitzat amb queixes per l’actuació policial entre altres del centre Iríada o del diputat sabadellenc al Congrés d’Unides Podem Joan Mena.

L’incident va ocórrer cap a la una del migdia d’aquest dimecres. La jove tenia visita al centre d’atenció primària i “es va posar nerviosa” perquè la seva mare, que l’acompanyava, no podia entrar a l’edifici per les restriccions pel coronavirus. Segons Europa Press, la jove va causar danys a les instal·lacions i es va enfrontar al personal sanitari, que van avisar els Mossos, amb qui va adoptar una “actitud agressiva”. Els agents la van reduir amb la pistola Taser, segons ha explicat el cos policial. L’actuació va ser enregistrada en vídeo, i es veu la jove entre crits de dolor, rodejada de policies i curiosos. S’escolta la seva mare. El vídeo s’ha viralitzat des de llavors. Després de reduir-la, el SEM va endur-se la noia a un centre mèdic, i va quedar detinguda. Va ser detinguda per un presumpte delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat. Els agents, segons recull l’agència de notícies, van tenir lesions lleus.

Reaccions a la detenció

El portaveu del Centre per la Defensa dels Drets Humans – Irídia, Andrés García Berrio, ha assegurat que “les organitzacions de drets humans ens oposem a l’ús de pistoles elèctriques Taser perquè poden suposar un increment preocupant de la violència institucional. Aquesta actuació és un exemple”.

Des dels partits polítics, tant Esquerra Republicana de Catalunya com la Crida per Sabadell, Podem i Sabadell en Comú han condemnat l’actuació policial, que està sent investigada pel Síndic de Greuges de Catalunya. Les entitats de salut mental qualifiquen l’actuació com “aberrant”.

Per la seva part, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha defensat l’actuació dels Mossos perquè actuar amb la Taser ha significat un mal menor. Reduir la jove, tan alterada, d’una altra forma, hagués estat més perillós tant per a ella com per als agents, ha argumentat Sàmper. Els sindicats policials defensen que l’actuació va ser conforme als protocols aprovats.

Més informació:

La jove detinguda amb la Taser denunciarà els Mossos

Sàmper justifica que Mossos utilitzés la Taser: una altra actuació hagués estat pitjor

Detenció amb Taser: ERC, Crida, Podem i Comuns la consideren “intolerable”

Foto portada: la jove detinguda amb Taser pels Mossos. Autor: TV 3.