David Merino, autor de l’exitós vídeo nadalenc: “és fruit de la crisi i la il·luminació”

El passat 6 de desembre, el músic sabadellenc David Merino i AlgoDigitalProduccions van llençar el  Sent Nadal a Sabadell a Youtube. Un vídeo que ha tingut molt ressò a les xarxes socials. En menys de dos dies ha aconseguit més de 5.000 visualitzacions. El vídeo pretén visibilitzar i esperançar el sector cultural, a més, d’aconseguir que els sabadellencs sentin el Nadal d’una manera més propera. 

El músic sabadellenc David Merino fa 25 anys que es dedica a la música, concretament al saxo. Té una gran trajectòria dins del sector musical: als anys 80 va estudiar a l’acadèmia de Carmen Alberich; posteriorment, als anys 90, va realitzar un curs a l’escola Blue Train, al centre musical de Sabadell que promou la música moderna i el Jazz. Més endavant, a partir del 2013, ha realitzat classes particulars amb el músic i saxofonista Miguel Royo, experimentat en el món del Jazz.

És la primera vegada que llences un vídeo?                                                                                                       Puc dir que és la primera vegada que llenço un vídeo com el que vaig publicar el passat 6 de desembre a la plataforma de YouTube: Sent Nadal a Sabadell. Però sí que és veritat, que n’havia penjat un altre realitzat amb un muntatge de fotografies, però no va tenir ressò. Per això, mai havia penjat un vídeo com aquest, és a dir, amb música i imatge ‘en directe’. El vídeo el vam realitzar amb AlgoDigitalProduccions, una empresa amb més de 30 anys de recorregut dins el món del sector audiovisual.

Per què has decidit realitzar-lo?
Fa més de 25 anys que em dedico al món de la música, però mai havia tingut cap mena de relació amb els vídeos. El que faig són esdeveniments privats, em contracten perquè doni un toc de música a casaments, concerts, vermuts… Tot i això, sí que he realitzat diverses col·laboracions amb el Xavi Vidal, un gran músic sabadellenc, i l’Orquestra Klam de Sabadell. Des del 2003 vaig deixar de tocar el saxo i no ha estat fins al 2013 quan el vaig reprendre. Però és la primera vegada que m’endinso al tema de vídeos i de la digitalització.

El vídeo és fruit de la crisi actual i les llums de Nadal de la ciutat. Per una banda, recordar que la pandèmia situa a la cultura a un nivell d’oblit, i, tenint en compte que ara arriba el Nadal, volíem demostrar que la cultura (en qualsevol format: vídeo, esdeveniments o música) pot arribar a la gent i esperançar-la en la difícil situació actual. Per altra banda, vam comentar amb AlgoDigitalProduccions la potent il·luminació nadalenca de la nostra ciutat i vam decidir treure-li profit. I així mateix ho vam fer: vam gravar a l’Ajuntament, al Racó del Campanar, al Passeig Manresa i al Mercat, on hi ha una il·luminació preciosa.

En què t’has inspirat?
Puc assegurar que no hi ha una font d’inspiració concreta. Simplement vaig veure els llums de Nadal i vaig lligar-ho amb la meva professió i vocació: el saxofon. De seguida vaig adonar-me que era una idea que probablement podríem tirar endavant i funcionaria.

Podies imaginar el ressò que ha causat el vídeo a les xarxes socials?
De debò que no pensàvem, en cap cas, que tingués tant ressò. Sí que és veritat que el Dani, el responsable de la producció d’imatge i so, té molta experiència. Per això, el vídeo i l’ha realitzat d’una forma totalment professional. Però, realment, a la ciutat hi ha molts músics, i molt més bons que jo, tot i que, el fet que hàgim pujat el vídeo a les xarxes socials ha fet que tingués un gran ressò. A la gent li ha agradat i, això, és motivador.

Creus que el missatge final serà una reflexió a la societat?
El missatge és que ha estat un any molt difícil, però al Nadal ens uneix a tots. Perquè la cultura i els esdeveniments no morin mai.

La idea és aquesta, aconseguir fer reflexionar a la societat. Centraria els objectius en dues vessants: en primer lloc, que el missatge s’entengui i, en segon lloc, que la gent faci alguna cosa al respecte. Fent referència a la segona, la vull remarcar, ja que el consum actual és immediat i, un cop vist, es llença. És a dir, el que serveix per avui ja no serveix per demà, ni l’altre. És alguna cosa que ha canviat des de fa 40 anys, ja que abans el consum era totalment diferent. Però la societat ha canviat. Personalment vull que aquest missatge sigui una constant, que es mantingui, i més en l’actual temps de pandèmia que la cultura es troba en risc de morir.

Com a conclusió, espero que el missatge arribi a molta gent i que es demostri la potència i l’energia del sector cultural. Espero que el Nadal uneixi, i el vídeo, pretén això, aconseguir que la societat sabadellenca senti el Nadal més a prop.

Quins són els teus projectes de futur dins la plataforma de Youtube?
No ho sé, ara, arran de vídeo hi ha molta més gent que ens coneix, i sempre hem volgut donar-nos a conèixer a la ciutat. Com comentava abans, jo em dedico a ambientar esdeveniments privats, però després de tantes feines, la gent sap que ets músic, però, només et situa en els esdeveniments. Volíem anar una mica més enllà.

Això sí, cal aprofitar l’escletxa que ha creat el vídeo i, ara, que tenim més subscriptors ens podríem plantejar poder realitzar més vídeos en aquesta línia, però, evidentment, d’altres temàtiques. Tot i que, si et sóc sincer, no tinc una previsió ferma de futur en aquest sector.

Foto portada: David Merino. Vídeo ‘Sent el Nadal a Sabadell’. Autor: cedida

Comments are closed.