La programació nadalenca més incerta es presenta aquest divendres

  • L’Ajuntament mira de trobar un equilibri entre mesures de seguretat i esperit nadalenc. 
  • La cavalcada, l’acte més popular any rere any a la ciutat, principal interrogant i repte a superar.

Ajuntaments i entitats presenten la programació nadalenca aquest divendres al migdia. Un acte ordinari que sempre genera un cert interès ciutadà, sense arribar mai a l’expectació que hi ha quan es presenta el programa de la Festa Major. Però en aquest 2020 de la pandèmia la programació nadalenca té més interrogants que mai. L’Ajuntament mira de trobar un equilibri entre les mesures de seguretat i les ganes de donar una certa normalitat a les festes nadalenques després d’un any sense gaires alegries col·lectives. I tot amb la pandèmia, i les restriccions, movent-se. 

El 2020 no ha estat any de festes i ni el primer ascens en 10 anys del Centre d’Esports a Segona va tenir més espai que una criticada celebració espontània. La Festa Major va ser inexistent per primer cop des de la Guerra Civil. La Diada Nacional va ser més mínima que mai, ni l’Aplec de la Salut ni Sant Jordi es van celebrar i es va donar carpetada obligatòria a actes que s’han obert èxit popular com el festival Holi o Medievàlia. Tot tant marcat pel coronavirus que ni es va poder organitzar l’acte en record de les víctimes de la pandèmia i en agraïment als professionals sanitaris que s’havia previst pel juliol.

La programació nadalenca pot marcar un cert canvi de tendència, no cal amagar-ho, per incentivar ‘l’esperit nadalenc’ (el consum) o el suport al comerç local en la major recessió des de meitats del segle passat. Hi haurà Fira de Santa Llúcia? Com, quan i on s’encendrà l’enllumenat nadalenc? Com serà l’Exposició de Pessebres? I l’Ambaixador Reial? Hi haurà Pastorets? I, el més popular de tot, com serà la cavalcada? N’hi haurà? Serà el primer any sense els Reis d’Orient pels carrers de Sabadell?

Les incògnites seran resoltes aquest divendres al migdia, en roda de premsa, però retransmesa per Youtube en obert. L’Ajuntament mirarà de trobar l’equilibri entre les mesures de seguretat i la ‘nova normalitat’, en un escenari canviant i a falta de mes i mig per les festes. La balança va caure del costat de la seguretat al setembre, per la Festa Major. Ara no tornarà a passar. Dins del possible, i amb criteris generals com prioritzar espais oberts i amb recompte d’aforament, Sabadell tindrà programació nadalenca. Hi haurà canvis, òbviament, alguns més obligats i altres més buscats. També iniciatives que es fan per primera vegada. Els pessebres i diorames de l’Agrupació de Pessebristes seran repartits pels comerços, que els posaran als aparadors, per evitar concentracions en un espai tancat com l’Acadèmia Catòlica. La Fira de Santa Llúcia es mantindrà amb menys canvis dels previstos a l’inici. Les activitats culturals, com els Pastorets, no es descarten encara (malgrat que no poden assajar) però tot penja del que diguin les autoritats de la Generalitat.

I la cavalcada 2021?

La cavalcada, les cavalcades (a Sabadell n’hi ha també a alguns barris) hauran de canviar. Els ajuntaments vallesans estudien com fer-les, pendents del Pla Sectorial de Cultural que ha d’aprovar el Pla de Protecció Civil, el ja cèlebre Procicat. Aquest dijous hi ha hagut una trobada entre regidors de cultura vallesans i representants del departament de Cultura. Es demanen instruccions mentre els programes es defineixen. Evitar aglomeracions i desplaçaments és el criteri bàsic. Però en el format habitual, es calcula que cada any surten entre 80.000 i 100.000 persones a la ciutat per veure els reis. De moment, interrogants.

Qui ja ha avançat com la farà és Barcelona, qui tindrà en el parc del Fòrum l’epicentre del parc reial, que no es mourà i seran les famílies qui els anirà a visitar, amb reserva prèvia, durant els dies anteriors al 5 de gener. L’experiència generarà un itinerari familiar d’uns 45 minuts. La tarda del 5 de gener Barcelona Televisió retransmetrà l’arribada dels Reis i no es permetran visites presencials.

Aquesta aposta barcelonina encaixa amb les línies mestres de la Generalitat. I té similituds amb el que es ve fent a Sabadell en els darrers anys, els dos o tres dies abans de la cavalcada s’ha impulsat l’anomenat Vapor Reial, a Fira Sabadell, on es poden visitar les carrosses en un itinerari marcat. L’itinerari té un únic sentit d’entrada i sortida. En tot cas, la solució trobada per la cavalcada 2021 de Sabadell, demà al migdia.

Foto portada: el rei Baltasar, en la cavalcada d’aquest any 2020. Autor: David B. 

Comments are closed.