Quinto

Un Nadal sense quinto

El quinto ha esdevingut una de les tradicions nadalenques més representatives a Sabadell. Són molts els locals on ofereixen el quinto durant les festes. Els més representatius són l’Hotel Urpí, el Casal Can Capablanca, el Ciervo i el Club Natació Sabadell. Tot i això, a causa de la pandèmia, no es podrà realitzar en cap d’aquestes emplaçaments, tal com feien anys anteriors. No s’ha trobat la manera de poder realitzar el joc tradicional de forma presencial seguint les mesures de sanitat i seguretat establertes. Tot i això, tant el Ciervo com el Casal Can Capablanca han optat organitzar una trobada digital, els dies més representatius.

“Una parella de pals!”, “pelat l’avi!”, “els dos aneguets!”, les cantarelles que ressonaven a diversos locals de Sabadell, aquest any no podran ser-hi presents. Enguany, a la ciutat el quinto no estarà actiu a cap entitat. La icona nadalenca no ha trobat el mètode per executar-se de manera presencial. Des de la Direcció del Joc no autoritzen les trobades, i per tant, les sales han de romandre tancades, tal com indica el decret. Tot i que algunes entitats han optat realitzar-les en petit comitè de forma virtual. Un d’ells és el Ciervo, associació sense ànim de lucre. El seu director, Jose Luís, lamenta que porten arrossegant una decepció durant molts mesos:

“El quinto complica molt l’activitat social i ens demanen des de les autoritats que no hi hagi aquesta relació, per tant ens veiem obligats a suspendre’l. L’entitat la tenim tancada i ara mateix ens trobem sota mínims. És una decepció que l’arrosseguem el quinto representa un motor, és quan ens trobem totes les seccions, compartim dies festius”.

Així mateix, a causa de la pandèmia, el teixit associatiu i els moviments socials s’han vist totalment afectats. Pel Casal Can Capablanca ho és especialment el Quinto. Des de la Junta del Casal reivindiquen que és “un punt de trobada per moltes persones i col·lectius. A nivell econòmic és una de les principals fonts d’ingressos, i que, per un casal autogestionat no disposar d’aquesta font d’ingressos que pot arribar a posar en dubte el funcionament i el nostre projecte polític que va més enllà d’un casal”.

Tot i això, tant el Ciervo com Can Capablanca no volen perdre l’essència de la cultura, i per aquest motiu han optat per realitzar un quinto en línia. Així mateix, des del Ciervo asseguren que cal buscar una alternativa: “realitzarem un quinto virtual, aquest es realitzarà de manera interna, no obert a tothom, només per a socis i per persones que en formen part. Trobada digital on serà mes aviat per dir: ‘fem quinto un dia’. D’alguna manera cal mantenir la flama del quinto”. Així mateix, el Casal també segueix en aquesta línia, i els dies principals, com són el 25 i 26 de desembre es realitzarà un quinto en línia.

“Comptarem amb els lloros i cotorres que han vingut sempre, per garantir aquest punt de trobada. No podrem realitzar el quinto com realitzàvem els altres anys, però serà de caràcter simbòlic i símbol reivindicatiu”, asseguren des de la Junta del Casal.

Així doncs, les dues entitats titllen de ‘repte’ aquesta alternativa, però que creuen totalment necessàries per mantenir viu l’esperit tradicional del quinto. Tot i que enguany, cal deixar moltes tradicions al marge.

Foto portada: Taulell del quinto. Autor: cedida