Foto portada: alguns dels encausats i membres d'Òmnium. Autor: David B.

Òmnium inicia una recollida de firmes per l’amnistia

Òmnium Cultural recull firmes per reclamar l’amnistia dels investigats, acusats i condemnats del procés sobiranista. La secció local de l’entitat cultural demanarà al govern espanyol l’amnistia del presos del procés a tenor del text que s’aprovarà al Parlament català amb la voluntat que s’arxivin casos com l’operació Judes, el 9 de Lledoners o les denúncies a alcaldes per la seva col·laboració amb l’1 d’octubre. En tots aquests casos, hi ha sabadellencs. 

El cas 9 de Lledoners investiga nou persones per una acció de desobediència el dia 1 de febrer de 2019 contra el trasllat dels exconsellers i els ‘Jordis’ a Madrid per començar el judici al Tribunal Suprem l’any 2019. Hi ha tres sabadellencs acusats. Una d’elles és Txus Merino, per qui la fiscalia demana 6,5 anys de presó. “Estàvem tallant la carretera. Aquell dia només ens van identificar i al cap de tres mesos ens va arribar una citació a casa acusant-nos de delictes greus i la Generalitat presentant-se com acusació particular”, diu Merino.

L’exalcalde Maties Serracant va ser investigat per la Fiscalia General de l’estat com 700 alcaldes més però tot va quedar arxivat excepte en una desena de casos. Però en paral·lel va ser denunciat per un advocat jubilat de Múrcia per la seva col·laboració amb l’1 d’octubre, cedint locals municipals per exemple per a les votacions. “Dues terceres parts del ple defensava donar suport i facilitar que es pogués fer el referèndum i així va ser”, recorda. El cas continua el seu tràmit judicial i no es descarta que fins i tot hi hagi judici perquè la instrucció ha arribat a la fase de conclusions.

D’altra banda, dos sabadellencs més van ser acusats de tinença d’explosius en l’operació Judes. Van ser detinguts i empresonats tres mesos a Soto del Real. Són Jordi Ros i Xavi Duch. Òmnium també demana que s’arxivi aquest cas, que va aixecar grans titulars per la presumpta  voluntat dels detinguts d’atemptar contra béns en el marc de la sentència, però s’ha anat descafeïnant amb el pas del temps.

Una vintena de repressaliats a Sabadell i l’entorn

Òmnium Cultural comptabilitza una vintena de sabadellencs i vallesans afectats per causes judicials vinculades amb el procés sobiranista. En el global de Catalunya seria unes 3.000. “Malauradament el nostre país té un alt nivell de repressió”, lamenta la presidenta d’Òmnium a Sabadell, Teresa Mira. La campanya d’Òmnium es diu Amnistia Ara.

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant el bannèr o AQUÍ.
Segueix iSabadell a Telegram clicant al banner.
Foto portada: alguns dels encausats i membres d’Òmnium. Autor: David B.