L'aula de P3, aquest matí.

Petita guia per al nou curs escolar a Sabadell

  • Un titular: més alumnes més apretats i menys professors amb més hores lectives.

  • Canvis: jornada intensiva a l’ESO, taxa a la FP, carmanyoles a les escoles.

Aquest dimecres comença el curs escolar. Segons la Generalitat, ho fa amb total normalitat. Segons l’ajuntament, el curs on canvia el model d’educació del país. De fet, el cert és que no és un any més, ja que hi ha molts canvis que intentem repassar en aquest decàleg.

1. Més alumnes

Sabadell comença el curs amb uns 500 alumnes més a l’educació obligatòria. L’any passat hi havia gairebé 21.800 alumnes a infantil i primària. Ara estaran sobre els 22.300. A Educació Secundària Obligatòria hi havia 8.900 alumnes i es preveu una molt lleugera caiguda d’uns 30 alumnes menys.

2. Menys professors

Segons l‘ajuntament de Sabadell, la ciutat compta aquest any amb una vuitantena menys de professors. 50 corresponen a les escoles i una trentena als instituts. Serveis Territorials de la Generalitat assegura que al Vallès Occidental hi haurà uns 250 professors menys que el curs passat.

Escola Mas Boadella, a Can Llong, aquest matí.
Escola Mas Boadella, a Can Llong, aquest matí.

3. Més hores lectives per al professorat i menys substitucions

Cada professor haurà d’estar una hora més a la setmana atenent l’alumnat a classe. Així els professors que aquest any tenen feina hauran d’assumir el descens total de companys. El director dels Serveis Territorials, Lluis Baulenas diu: “Agraïm la seva tasca per pal·liar aquesta situació que estem vivint”.

Quan un professor es posi malalt i agafi la baixa, passaran 10 dies fins que arribi un substitut. Un fet que, a la pràctica, ja passava l’últim curs, però que ara es generalitza. L’ajuntament de Sabadell considera que és la mesura més lesiva per la qualitat educativa. El regidor Ramon Burguès diu que és un salt al passat.

Lluis Baulenas
El director d'Ensenyament al Vallès Occidental. Foto: David B.

4. Aules més apretades

La Generalitat ha modificat les ràtios per aula. Així si abans hi havien d’haver un màxim de 25 nens a Primària per aula i 30 a Secundària, ara es passa a 28 i 35.

Segons les dades de l’ajuntament, un 55 per cent de les classes de Primària a Sabadell tindran més de 25 alumnes. A l’ESO la xifra serà d’un 37 per cent. Per tant, els alumnes s’hauran d’apretar.

5. Ensenyaments municipals: més cars però es manté la demanda

Els ensenyaments que gestiona l’ajuntament han patit una pujada de preus. Tant el pla d’estalvi com la baixada d’aportacions del govern català fan que l’augment de preus recaigui sobretot en les famílies. Sent així, les escoles bressol, l’Escola de Música i el Conservatori de Música i l’Escola Illa són més cares que abans, un fet que ha provocat nombroses queixes i mobilitzacions.

L’ajuntament diu que les famílies posen un 8,7 de nota a les escoles bressol i diuen que un 38 per cent de famílies pagaran menys que l’any passat amb les noves tarifes. Per tant, sis de cada deu pagaran igual o més. Hi ha hagut al voltant d’un miler de matriculacions.

Ramon Burguès
El regidor d'Educació, Ramon Burguès. Foto: Aj. Sabadell.

El regidor d’Educació, Ramon Burguès, diu que a l’Escola Illa hi ha uns 140 inscrits i que es mantenen les xifres de l’any passat. A l’Escola de Música i el Conservatori diu que hi ha un petit increment de matriculats.

6. Jornada intensiva a l’ESO

L’alumnat de secundària que estudiï en centres públics farà jornada intensiva. Una vella reclamació del professorat que ara es veu acomplida. L’ajuntament dubta de la mesura i creu que els adolescents perdran concentració amb jornades de sis i set hores als instituts.

7. Més FP però amb taxa d’accés

La crisi està provocant un auge de la Formació Professional, que cada any té més demanda. Sabadell té onze centres que fan Formació Professional. Encara no es tenen les dades concretes perquè no s’ha tancat la matrícula. A partir d’aquest curs, per accedir a la FP de Grau Superior cal pagar una matrícula superior als 300 euros per curs.

8. Carmanyoles

Les famílies podran decidir en virtut del que digui el Consell Escolar si porten els fills al menjador escolar o bé els hi fan la carmanyola. Una mesura impulsada per Ensenyament per permetre l’estalvi familiar però que pot tenir una efectivitat molt limitada. Les famílies han de pagar el monitoratge, un fet que sumat als preus dels aliments pot deixar l’estalvi en un no res. El consistori, en boca del regidor Burguès, creu que amb la mesura es perdrà la influència de les escoles en potenciar bons hàbits alimentaris. A més, les escoles hauran de disposar d’espais, microones o frigorífics per guardar i mantenir els aliments.

En la mateixa línia, les beques de menjador s’han reduït a la mínima expressió. “Caldria dedicar més diners a les beques de menjador i menys a parlar de carmanyoles”, diu el regidor Burguès, que dubta que les famílies només paguin 2 euros per la vigilància i el monitoratge si porten la carmanyola.

Penjador a l'escola Sabadell Berardo, a l'aula de P3.
Penjador a l'escola Sabadell Berardo, a l'aula de P3.

9. Es tanquen grups de P3

La davallada demogràfica es comença a notar. Aquest any a Sabadell hi haurà unes 90 places menys de P3, el curs on s’incorporen els alumnes. S’han tancat sis grups de P3 a la ciutat.

10. Escola Oficial d’Idiomes

L’Escola Oficial d’Idiomes, a la Gran Via, fa les matriculacions i proves de nivell aquest mes de setembre. Pel que fa a places, hi ha 2.078, la meitat d’elles són d’anglès. Atenció: un de cada cinc alumnes ja estudia alemany.

Comments are closed.