Sabadell tindrà aprovat el Pla de Memòria Històrica el proper estiu

Aquest dimarts s’ha presentat el procés per definir el futur Pla de Memòria Històrica 2021-2025. La presentació s’ha dut a terme a la plaça Cipriano Martos, dedicada al militant antifranquista mort per la Guàrdia Civil a les acaballes de la dictadura.

El pla es realitza amb la col·laboració del Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit per l’historiador sabadellenc Martí Marin. L’Ajuntament preveu que es faci de forma participativa amb la Taula de Memòria Històrica, amb entitats que preserven la memòria històrica de la ciutat, historiadors, persones especialistes en aquest àmbit de la nostra ciutat i també amb el consens dels grups municipals.

“Volem que el pla no sigui només per atendre la immediatesa, sinó que serveixi per establir les bases a llarg termini. “Per elaborar-lo, ara comptem amb la diagnosi, que treballarem amb la Taula de Memòria Històrica, amb les entitats i associacions, com també amb els grups municipals, amb l’objectiu que d’aconseguir el màxim de consens i que sigui un veritable Pla de ciutat”, assegura la tinenta d’alcaldessa Marta Morell.

El Pla de Memòria Històrica 2021-2025, te com a objectiu preservar el patrimoni cultural que queda a la ciutat i divulgar-lo, conèixer el passat per entendre el present i aprendre a construir el futur, amb una mirada transversal.

“Aquest encàrrec que ens ha fet l’Ajuntament és una magnifica oportunitat. A Sabadell, per les dimensions que té, s’hi pot fer una tasca molt completa entorn de la memòria democràtica. Ha de constar de reconeixements a noms particulars, a noms col·lectius de persones que han lluitat, però hem de ser més ambiciosos i treballar perquè la ciutat compti amb infraestructures, com una sala exposicions i oferir recursos als escolars”, assegura Martí Marín.

El document que s’emmarca en la defensa dels Drets Humans i civils i en l’oposició al feixisme, busca posar noms i rostres als protagonistes de la memòria històrica, capgirant la idea de víctimes cap a lluitadores antifeixistes. També es vol posar en relleu els col·lectius protagonistes d’aquestes lluites: les dones, el moviment obrer, les persones migrades o el col·lectiu LGTBI, entre altres.

Quin calendari hi ha?

Segons l’Ajuntament, el diagnòstic de la situació actual s’acabarà al gener. Després es treballarà amb els agents socials implicats per definir una proposta, que serà elevada als òrgans de decisió de la corporació municipal durant l’estiu de l’any vinent.

Foto portada: Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de l’àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació i Marti Marin, director del CEDID. Autor: David B.

Comments are closed.