Espai gossos. Autor: David B.

Preveuen un nou refugi d’animals municipal l’any 2023

L’Ajuntament té previst invertir part del pressupost en campanyes de sensibilització i civisme animal, a més de construir i ampliar espais per a gossos a la ciutat. Tanmateix, té previst invertir, de cara a final de mandat, una part del seu pressupost en la construcció d’un nou refugi municipal d’animals a la ciutatsegons el Consistori “una realitat que podríem veure l’any 2023″. 

L’Ajuntament vol invertir una part del seu pressupost en la construcció d’un nou refugi municipal d’animals a la ciutat. Dins els comptes del 2021, destinarà 15.000 euros per a l’elaboració d’un estudi que determinarà el lloc i el projecte, així com de quina manera serà aquesta nova inversió. La tinenta d’alcaldessa i Benestar Animal, Marta Morell, recalca que “si els temps ens van bé el refugi serà una realitat el 2023”. Tanmateix, activen el programa ‘Pet Friendly’, que permetrà treballar amb establiments de la ciutat per tenir noves àrees d’esbarjo de gossos a la ciutat, destinar més mobiliari urbà a campanyes de civisme i sensibilització i treballar més temes amb la Taula de Benestar Animal. Així mateix, l’Ajuntament llança dues propostes concretes: les àrees d’esbarjo i els Urban Dogs.

Pel que fan les àrees d’esbarjo, proposarà tres projectes previstos d’aprovar a la propera Junta de Govern del 2 de novembre. La primera està prevista al carrer de Sol i Padrís amb el carrer de Bellsolà, amb unes dimensions de 900 metres quadrats. La segona a Gràcia, la nova àrea se situarà al carrer de Boccaccio amb el carrer de Rocafort, de 740 metres quadrats. Finalment, s’ampliarà 20 vegades més l’àrea d’esbarjo de Can Gambús. Els projectes es troben emmarcats dins el pressupost del 2020.

A més, el compromís de l’actual equip de govern és invertir 300.000 euros entre aquest any i el vinent per tal que cada districte tingui una o més àrees d’esbarjo per a gossos. L’avaluació dels emplaçaments s’ha fet conjuntament amb les entitats animalistes, dins la Taula de Benestar Animal, i s’ha consensuat amb les associacions veïnals.

“Hem agafat com a model l’àrea d’esbarjo del parc del Taulí, incloent-hi més elements: fonts, bancs, papereres, i la incorporació de més elements perquè els gossos puguin jugar, coneguts com a ‘Agilities'” manté Morell.

Una altra acció que s’executarà amb el pressupost del 2020 és la primera prova pilot d’Urban Dogs, un d’ells ubicat a la plaça de Carrasco i Formiguera de la Creu Alta i l’altre a la plaça Picasso. Es tracta d’un recol·lector ecològic que atrau els gossos perquè orinin i que neutralitza la pudor i impedeix la brutícia.

“Nosaltres hem posat un lema: ‘Sabadell ben neta’, cal la contribució de tothom per a tenir la ciutat més neta. Amb iniciatives com els ‘Urban Dogs’ aconseguirem parcs i places on puguem conviure i al final aconseguir una ciutat tan neta com sigui possible. En aquest sentit farem aquesta tardor diferents campanyes de sensibilització”, assenyala la tinenta d’alcaldessa.

A més, dins dels pressupostos del 2020 es preveu la renovació de la cartellera a les places i parcs de la ciutat, amb uns 100 cartells malmesos, així com la incorporació, al novembre, d’un equip d’agents cívics que informaran les persones amb animals sobre la normativa que han de complir.

Oficina de Benestar Animal 

La Oficina de Benestar Animal gestionarà la tinença, el cens, els contractes del programa, el seguiment del contracte de la protectora i instàncies i trucades de la ciutadania per la gestió de conflictes. Tanmateix, des de l’oficina es preveu realitzar una incentivització del cens d’animals, i tal com es va aprovar per Ple, s’han fet kits per donar a tots els qui censin la seva mascota. A més, posarà èmfasi és en la gestió de denúncies de maltractament: “rebem moltes denúncies amb relació al tractament animal i estem valorant la manera de ser més eficaces per tractar aquestes expedients”, manté Morell.

Foto portada: Marta Morell, amb una usuària de l’àrea de gossos del Parc Taulí. Autor: David B.