Prova pilot: la tecnologia 5G pot salvar vides

Les dependències de la Policia Municipal de Sabadell han acollit una prova pilot d’ús de la tecnologia 5G en l’àmbit sanitari. S’obre així la porta que els membres dels cossos de seguretat puguin donar atenció sanitària en situacions d’emergència fins l’arribada dels equips mèdics. 

Sota el nom 5G First Responders, l’experiència s’ha dut a terme aquest dimarts, on un menor ha simulat haver patit un atac d’epilèpsia. La primera persona que l’ha atès ha estat un agent municipal, que utilitzant un dispositiu amb una càmera que permet compartir imatges i so en temps real, ha demanat assessorament a un pediatra del Parc Taulí.

Amb l’objectiu de mostrar els beneficis que tecnologia 5G pot aportar a l’àmbit sanitari, la ciutat de Sabadell ha acollit aquest dimarts una prova pilot perquè membres de la Policia Municipal puguin donar atenció mèdica a la via pública en casos d’emergència i abans que arribi l’ambulància.

Tecnologia 5G. Autor: David B
L’agent amb el dispositiu i el metge en la pantalla de fons. Autor: David B

L’experiència neix amb l’objectiu d’aconseguir una millor resposta en els primers moments d’una urgència mèdica, claus per evitar lesions greus o fins hi tot salvar vides. Es tracta d’una iniciativa del Mobile World Capital Barcelona, el Consorci Sanitari del Parc Taulí, les empreses Cisco, Orange i Ericson, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ho ha seguit des de la primera fila, com també l’alcaldessa, Marta Farrés.

La connexió entre l’agent i el metge especialista es duu a terme a través d’un innovador dispositiu anomenat RealWear HMT, que ha creat l’empresa Cisco, i que el policia es col·loca al cap. Aquest aparell permet compartir imatges i àudio en alta qualitat i a temps real.

“És un pas important perquè no només pots saber com està el pacient perquè algú t’ho explica a través del telèfon, sinó que ho pots veure amb els teus propis ulls”, comenta Luís Rentar, pediatra intensivista, responsable del programa de Telemedicina de Parc Taulí i impulsor del projecte 5G First Responders.

A banda, el dispositiu es comanda amb ordres de veu, el que permet que l’agent tingui les mans lliures per poder assistir el pacient. A més, el metge pot compartir informació gràfica amb l’agent, incloent anotacions i dades. Tot plegat fa possible establir un primer diagnòstic, de manera que quan arriba l’ambulància el malalt està preparat per a ser traslladat al centre sanitari i els serveis d’urgències de l’hospital poden preveure quina atenció necessitarà.

El pediatra assegura que aquesta tecnologia seria especialment útil si a banda de la policia també pogués aplicar-se als professionals d’altres cossos de seguretat o emergències com ara els membres de Protecció Civil. Alhora, indica que permetria millorar el servei de teleassistència que actualment tenen alguns centres com l’Hospital Parc Taulí. A hores d’ara aquest sistema s’utilitza en situacions “puntuals” i funciona amb una torre de videoconferència força senzilla que permet als infermers o metges que es troben a l’hospital contactar amb un altre especialista que en aquell moment està a casa seva o al carrer. També es fa servir per fer consultes entre diferents centres.

“Fa possible que una persona que no està molt habituada a tractar amb una determinada patologia pugui demanar ajuda a un altre especialista”, assenyala.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta prova pilot perquè considera que “la 5G és més que una revolució digital”. Des del seu punt de vista, aquesta tecnologia “impactarà en àmbits claus de la vida com la salut, les emergències i la seguretat, però també en la mobilitat o la indústria”. Per tot plegat ha apostat per convertir Catalunya en la capital europea del 5G.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha destacat la importància d’adaptar la tecnologia a les ciutats. “La ciutat és l’espai on passen les coses, i ha de ser a les ciutats on la tecnologia s’apropi al ciutadà. L’objectiu de tots ha de ser trobar aquestes aplicacions reals que millorin la vida de tothom”.

La previsió és que aplicacions de la 5G com la que s’ha vist aquest dimarts a Sabadell esdevinguin una realitat entre 2021 i 2025, quan es calcula que aquesta tecnologia ja estaria desplegada arreu del territori.

Foto portada: simulacre d’un menor amb un atac d’epilèpsia. Autor: David B.

Comments are closed.