Foto portada: Girbau, a la plaça del Treball. Autor: David B. 

“Què hauria d’haver fet? Trucar al ‘primo de Zumosol’ perquè fes fora els ocupes?”

Una trentena de veïns s’han aplegat aquest dilluns al matí a la plaça del Treball davant la preocupació que ha generat al barri de Gràcia l’ocupació d’un habitatge a un veí del barri. L’Ajuntament assegura que emplaçarà a l’Agència de l’Habitatge a trobar una solució.

Com ja explicar aquest digital dissabte, Xavi Girbau es va trobar casa seva ocupada d’un dia per un altre i des de llavors, el 31 de juliol, intenta recuperar el seu domicili però s’ha vist al mig d’una teranyina judicial (més info: “M’han ocupat casa meva fa mes i mig i no puc tornar“). “Ara em diuen que, si tot va bé, no podré tornar a casa meva fins el Nadal”, ha assegurat. “Em diuen que la família té les seves necessitats però jo també les tinc”, diu. De fet, viu amb la seva dona i els dos fills menors a casa dels pares de Girbau.




“Estem en un país on tothom fa vacances a l’agost. No pot ser que tot sigui tan lent i que els Mossos d’Esquadra, en cert moments tan resolutius, no donin solució, Els jutjats et diuen que fan vacances i el consistori ha donat llargues. No es pot estar tant de temps sense resoldre aquests problemes, la llei exprés tampoc és exprés i anant bé, tot fantàstic, em diuen que per Nadal hauré pogut tornar a casa. Veurem com està quan a aquesta gent se’ls obligui a sortir”, ha assegurat a la plaça del Treball, on una trentena de veïns s’han solidaritzat amb ell, preocupats per l’alarma social que s’ha instal·lat al barri.

Perarnau: “no tenim més pisos d’emergència”

A la trobada també hi han assistit regidors del govern i l’oposició. El responsable de Serveis Municipals i Seguretat, Lluis Perarnau, ha mantingut que la vida de la mediació no ha funcionat amb els ocupants i ara emplaça Girbau a una solució “política”.

“L’alcalde haurà de parlar amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya perquè la solució passa perquè la família deixi l’habitatge. Estan en situació de vulnerabilitat i cal trobar-los un habitatge. Però a Sabadell tenim 400 pisos d’emergència, llista d’espera i no els podem fer passar per davant dels altres”, ha assegurat Perarnau.

De tota manera, la família no compleix els requisits per tenir un habitatge d’emergència a Sabadell, perquè està empadronada a Badia.

Perarnau ha assegurat que Girbau s’ha vist perjudicat per l’aturada dels jutjats civils a l’agost i, tot i que ha evitat parlar de màfies, ha assegurat que “l’ocupació no la van fer ells mateixos i a més hem detectat que tenien coneixement legal de quan era més oportú ocupar l’habitatge. Veus que són gent molt preparada i que busca totes les argúcies per sortir-se amb la seva. No és el perfil clàssic dels que es troben a les assemblees de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca“. De fet, la PAH desaconsella ocupar pisos de particulars.

Un moment de la trobada, aquest matí. Autor: David B.
Un moment de la trobada, aquest matí. Autor: David B.

Per la seva part, Girbau demana “solucions” a les administracions públiques, la policia i l’administració de justícia. S’ha sentit desemparat: “necessitem respostes i empatia, que ens acompanyin. La situació és desesperant i no li desitjo ni al pitjor enemic que estiguin a dins de casa teva i sàpigues que no pots entrar-hi”.

Ciuró: “explotem” les vies legals per recuperar l’immoble

Qui també ha assistit a la reunió ha estat l’alcaldable de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, ponent de la llei del desnonament exprés. Ciuró demana a l’Ajuntament una mirada integral a la problemàtica de l’habitatge. “Girbau viu un drama personal: li han entrat a casa seva i li poden estar regirant les seves coses”. diu. Parla de “por” al veïnat i diu que a partir d’ara els veïns es pensaran molt anar de vacances o sortir el cap de setmana.

“Avui Girbau és una persona vulnerable: paga hipoteca, els consums, té fills menors a càrrec i no té on anar. A ell també se l’ha d’emparar”, finalitza la diputada al Congrés, qui demana “explotar” totes les vies legals per recuperar l’habitatge per a la família.

Ciuró també parla de màfies darrere del cas: “la data d’ocupació és clau. Sabien que el mes d’agost era festa. Demanar un advocat d’ofici també retarda el procediment i hi hagi vigilància amb una persona fixa davant la porta. Són suficients indicis que fan semblar que hi ha un lucre, un especulació i un abús”.

Girbau va denunciar l’ocupació el mateix dia que es va produir però la policia no va desallotjar la família, que té menors i almenys un fill amb mobilitat reduïda. Després també va posar denunciar davant el jutjat de guàrdia: “sóc l’únic gilipolles que creia en la justícia i en la policia. Què hauria d’haver fet? Trucar el primo de Zumosol o als goriles [es refereix a les empreses de desocupació que estan proliferant] per fer fora la família de mala manera. Coses que haurien d’haver-se solucionat des del primer dia ja fa dos mesos que estan igual i ara em diuen que, si tot va bé, fins el Nadal no podré tornar a casa meva”.

Foto portada: Girbau, a la plaça del Treball. Autor: David B. 

Comments are closed.