Foto portada: l'hora d'en Romau. Autor: Ajuntament / cedida.

Reordenen part dels horts del riu Ripoll per fer-hi formació i un banc de terres

Els horts del riu Ripoll més propers al barri de Torre-romeu, coneguts també com a l’horta d’en Romau, canviaran en breu. L’Ajuntament ha començat a arranjar la part que és de propietat municipal en un projecte que es farà per fases.

De moment, s’ha enllestit la primera, enderrocant elements d’uralita, retirant un abocador autoritzat i aportant-hi terra per al cultiu i una capa de compost, reparcel·lant l’espai i instal·lant noves preses d’aigua de reg a tota l’hora des de la sèquia Monar. S’ha instal·lat un mòdul prefabricat que dona el servei de casetes d’hora a la zona dels horts familiars.

El regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, manté que ara hi ha una “horta ben endreçada  al servei de la població i dels veïns amb rendes baixes que vulguin disposar d’un hort municipal”. L’hora tindrà tres usos.

  • Per un costat, s’han fet 22 parcel·les d’uns 90 metres per als hortolans amb llicència. Per a la resta d’horts lliures es farà una convocatòria pública per accedir-hi.
  • En segon lloc hi haurà horta formativa en especialitat Horticultura Ecològica, destinada a persones en atur del programa Treball al Barris del Servei d’Ocupació de Catalunya. Des de l’any 2013 es fan a la font dels Plàtans, al torrent de Ribatallada. Ara mateix hi ha vuit persones menors de 25 anys en situació d’atur de la Casa d’Oficis ‘Treballem en verd: restauració ecològica d’espais verds urbans. Horticultura ecològica’. Aquest programa consta de sis mesos de formació més sis mesos amb contracte laboral. A mitjans de gener, hi haurà un canvi, i entrarà un grup de 10 persones majors de 30 anys.
  • Finalment, es destinaran 3.000 metres quadrats a un banc de terres, destinats a les persones en situació d’atur i que han fet els programes formatius. Està dedicat a aquells que vulguin començar a posar en pràctica el que han après abans d’accedir al món laboral.

El regidor de Treball i Empresa, Edu Navarro, manté que l’horticultura ecològica és un “model de cultiu en expansió”.

La primera fase d’obres ha comportat una inversió de 56.000 euros. Queda pendent per a la segona fase acondicionar la sèquia, retirant tots els elements impropis. Per a la tercera fase caldrà dur a terme la millora paisagística i funcional de l’espai.

Foto portada: l’hora d’en Romau. Autor: Ajuntament / cedida. 

Comments are closed.