Un moment de l'acte. Autor: David B.

En el centenari de l’armistici de la Gran Guerra

El dia 11 de l’onze de l’any 1918, a les onze del matí, les tropes aliades (França i Gran Bretanya) i les alemanyes firmaven l’armistici pel qual es posava punt i final a la més sagnant guerra que havia conegut el món fins llavors -tristament superada per la Segona Guerra Mundial a penes dues dècades després-.

Exactament el mateix dia i a la mateixa hora, un segle més tard, la ciutat de Sabadell ha estat escenari d’una recreació teatralitzada d’aquell esdeveniment. Joventut de la Faràndula, el Teatre del Sol i El Ciervo Teatre han portat a escena, a l’estació del Passeig de la plaça Major dels FGC, la signatura del tractat de pau entre els dos bàndols.

Recreació de l'armistici. Autor: David B.
Recreació de l’armistici. Autor: David B.

Mentre les narradores, Estela Pérez i Neus Elfa, explicaven al públic assistent com van esdevenir els fets, els actors – David Galinsoga, Sergi Rubió, Miquel Àngel Julià, Salvador Peig, Xavier Camunyes, Joan Carles Cusidó, Joan Valls, Josep Fontan i Lluís Muxart – arribaven a l’estació en sengles ferrocarrils, un provinent del nord de la ciutat i l’altre del sud, i han escenificat la signatura del conegut com a Armistici de Compiègne, que fou immortalitzat en una imatge de Maurice Pillard Verneuil.

Acte acadèmic al Gremi de Fabricants

Posteriorment, una actuació de la Coral Estrella Daurada i un cercavila de gegants que ha arribat fins el Gremi de Fabricants, on s’ha fet un acte acadèmic sobre la repercussió que va tenir la guerra per Sabadell, han clos les activitats de l’efemèride. I és que, tot i que Espanya es va mantenir neutral al conflicte, no participant-hi militarment, la producció tèxtil de la ciutat es va multiplicar durant aquells anys per poder abastar la demanda de mantes pels exèrcits, com s’ explicava en l’article ‘L’impacte de la Primera Guerra Mundial (1914-1918)‘.




Encara que la guerra va acabar oficialment l’onze de novembre, el calendari d’actes s’estendrà fins el 31 de gener del 2019. Conferències, recitals poètics, exposicions, i projeccions cinematogràfiques conformen una agenda on, sota la coordinació de la Fundació Bosch i Cardellach, col·laboren un gran nombre d’entitats de la ciutat.

Podeu consultar la resta d’activitats al voltant del Cicle ‘Sabadell i la Gran Guerra’ fent clic aquí.

Foto portada: un moment de la recreació històrica. Autor: David B.

Comments are closed.