Inauguració espai de memòria Pavelló Esports. Autor: David B.

Sabadell fa memòria antifranquista

Aquest dimarts el Pavelló d’Esports de Sol i Padrís ha passat a ser un nou ‘Espai de Memòria’ del Memorial Democràtic de Catalunya. Amb aquest ja en són tres a Sabadell. La ciutat recorda així la Vaga General Política del febrer de 1976 com una de les concentracions polítiques més importants de tot el país.

La inauguració ha començat amb un acte previ a les sis de la tarda al centre cívic de Sant Oleguer on Pere Ysàs, professor d’Història Contemporània de la UAB ha donat una conferència relacionada amb la vaga. Seguidament, l’acte, conduit per Teresa Mira, ha pres lloc a les portes del Pavelló d’Esports on l’alcalde, Maties Serracant, la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Carme Garcia i quatre testimonis d’aquells fet han inaugurat el nou espai.

Els testimonis han començat prenent la paraula i transportant als presents a aquells dies. Rafael Aguilera recorda com a militant del moviment obrer com es va mobilitzar el conjunt de la ciutadania per protestar contra la repressió i per lluitar per les llibertats sindicalistes i polítiques. Tània Mercader ha ressaltat la participació de les dones a la vaga, ja que considera que per aquell temps era molt difícil veure dones lluitar dins les empreses. La vaga del 76 va ser un pas molt important per donar veu al col·lectiu femení. Francisco Morales, al seu torn, ha volgut recordar no només la situació que els va portar a aquella protesta sinó també a diversos companys que van fer front igual que ells a la repressió franquista, com Toni Farrés, Francisco FernándezCándido Capillo. A més també creu que va ser important allò que van aconseguir:

“Vam treure tots els presos que hi havia detinguts, vam mirar que no hi hagués cap acomiadat ni sancionat a les seves empreses i vam aconseguir que les forces antiavalots portades des de Valladolid i Linares marxessin”.

Morales ha acabat recordant el cas del professor d’anglès David Wilson, que en una manifestació pels carrers del centre va guaitar pel balcó per veure el que succeïa i va rebre un impacte de bala que dies desprès li va causar la mort.

Aspecte de la placa de la vaga general. Autor: David B.
Aspecte de la placa de la vaga general. Autor: David B.

Juan Antonio Valdivieso conegut com ‘Valdi’, explica que “Sabadell amb la vaga general es va posar al capdavant de la lluita democràtica”. A més considera que va ser l’única ciutat propera on es va plasmar la ruptura democràtica de forma pacífica, però, remarca que va ser activa i forta. “Va ser una explosió on van caure tots els poders de la dictadura”, recorda. Per acabar ha reivindicat que alguns dels carrers de Sabadell haurien de portar noms representatius i de líders de moviments socials i obrers, representant a les classes populars. Petició que l’alcalde ha dit que l’Ajuntament estudiarà. Tots ells, units pel moviment obrer i per la lluita dels seus drets, coincideixen que s’ha de fer ressò de totes aquestes qüestions per poder-les transmetre al joves ja que diuen, són el futur.

Per la seva banda, Serracant ha agraït el fet de poder ser “dignes” i mantenir en la memòria, l’esforç i el sacrifici que van fer tantes i tantes persones. Conclou i considera que és molt important que la ciutat estigui plena de llocs que ens recordin la nostra història, sobretot la història de la lluita del moviment obrer per la democràcia.

El tercer ‘Espai de memòria’

El Pavelló d’Esports de Sol i Padrís és el tercer ‘Espai de memòria’ a  Sabadell. Els altres són el polvorí i refugi de l’Aeroport de Sabadell, que fa referència al període de la Guerra Civil, i les coves de Sant Oleguer, que fan referència a la primera etapa del franquisme. Ara, el pavelló recorda fets de la lluita antifranquista i la principal victòria a Sabadell, la vaga general que va acabar amb l’alcaldia de José Burrull, el darrer alcalde franquista de la ciutat.

Foto portada: Serracant, Garcia, Valdivieso, Morales, Mercader i Aguilera, aquest vespre. Autor: David B.

Comments are closed.