Foto portada: un moment del primer dia de la verema, a l'agost de 2018. Autor: J.d.A.

Sabadell ja compta amb una ceba pròpia

Amb motiu d’una jornada de productes de proximitat, aquest dilluns s’ha presentat a la Casa Duran, el vi Arraona d’aquest any, juntament amb un nou producte: la ceba de Sabadell.

La nova varietat de ceba, que al seu tron és un emblema de la ciutat, es presenta desprès d’un llarg procés de creació que s’ha produït durant els últims deu anys a càrrec de la Fundació Miquel Agustí. En quant al Vi Arraona, el vi de Sabadell, ja s’ha collit la verema i segons s’espera, es produirà un augment de la producció i de la qualitat envers l’anyada passada.

La ceba de Sabadell, el nou producte

La fundació Miquel Agustí s’ha encarregat de fer una selecció agronòmica durant aquest temps a diferents finques municipals per tal de poder trobar un producte millorat per al seu consum. La creació d’aquest nou producte ha estat adaptat a les característiques ambientals del Parc Agrari i als gustos més apreciats pels consumidors de proximitat, com per exemple que sigui dolça i no cogui. El xef del restaurant Can Feu, Josep Maria Villagrasa, va elaborar a la Casa Duran una sèrie de plats amb aquesta nova ceba i en va destacar la qualitat i acceptació.
Per aconseguir produir una nova varietat s’han cultivat i estudiat 28 tipus de ceba provinents d’arreu de l’Estat, de múltiples colors, formes, textures i gustos diferents. A partir d’aquí es va fer un creuament amb la ceba morada d’Amposta, la gra d’or de Saragossa, la de Fuentes de Ebro, també de Saragossa i la de Nerja de Màlaga.

Aquest any s’han cultivat pocs quilos i la collita s’ha venut a diferents parades d’agricultors locals del Mercat Central. Tots aquells pagesos que estiguin interessats en produir la ceba podran demanar llavors a regidoria de Sostenibilitat per poder cultivar-ne.

La segona anyada del Vi Arraona 

La producció del vi Arraona ha estat d’unes 3.000 ampolles amb la collita del raïm de les finques municipals del Parc Agrari l’any 2017. Aquesta nova producció és la segona anyada del producte que representa una clara aposta per un producte de qualitat. La collita d’aquest any ja s’ha realitzat i s’obté un nombre similar al d’enguany fet que preveu una producció de cara a l’any que ve, igual a la d’aquest any.

Els dos productes emblemàtics continuen la tasca de potenciació i manteniment de l’activitat al Parc Agrari amb l’objectiu de fomentar la producció de qualitat i proximitat.

Foto portada: un moment del primer dia de la verema, a l’agost de 2018. Autor: J.d.A.