Foto portada: l'alcalde d'Eindhoven i Maties Serracant. Autor. A.Soto.

Sabadell mira l’èxit d’Eindhoven per reposicionar-se al món

Aquesta tarda s’ha fet l’acte de recepció a l’Ajuntament de Sabadell de l’alcalde d’Eindhoven (Països Baixos) dins el marc del projecte Triangulum, que vol impulsar estructures intel·ligents i sostenibles a diferents ciutats europees on Sabadell hi és present. A l’acte hi han assistit l’alcalde d’Eindhoven, John Jorritsma, i l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant acompanyats dels respectius regidors i acompanyants.

La recepció de l’alcalde d’Eindhoven s’ha fet dins el marc del projecte Triangulum, dedicat a les experiències urbanes en tres camps; mobilitat, energia i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Eindhoven és una de les ciutats que transfereix coneixements a Sabadell.

La Silicon Valley holandesa

Amb un centre històric esmicolat pels bombardejos durant la Segona Guerra Mundial, Eindhoven, als Països Baixos, té una població lleugerament superior a Sabadell (uns 220.00o habitants) i és una ciutat de tradició industrial. Per exemple, allà hi va néixer Philips que, com el tèxtil a Sabadell, va fer créixer la ciutat, la va enriquir i va acabar tancant les portes a finals del segle passat.

Eindhoven és el centre de la regió Brainport.
Eindhoven és el centre de la regió tecnològica Brainport.

Després d’un període d’incertesa, ara, però, les indústries s’han reconvertit en empreses culturals, restaurants i galeries d’art. Té una alta penetració tecnològica i d’empreses TIC, fins al punt de ser anomenada per la revista Fortune com la Silicon Valley europea, sent la ciutat que produeix més patents per càpita al món. Aquest ciutat holandesa és la que ha d’iluminar el camí a Sabadell mitjançant el projecte Triangulum.

Un projecte de futur per Sabadell

El projecte Triangulum es basa en la inversió de la Comissió Europea de sis milions d’euros a aquelles ciutats on s’impulsa la creació d’estructures intel·ligents i sostenibles. En el projecte hi participen una vintena d’entitats de diversos Estats membres. Hi ha ciutats precursos o també anomenades lighthouse, com són Eindhoven, Manchester i Stavanger. I ciutats seguidores o follower com són Leipzig, Praga i Sabadell. Aquestes ciutats es comprometen a assolir els objectius de sostenibilitat ambiental, fruit de les diverses mesures i inversions adoptades en el marc del projecte.

Els projectes tenen una durada de cinc anys i acabaran el dia 1 de febrer de 2020. Segons el calendari fet públic l’any 2015, s’espera que Sabadell pugui aplicar algunes de les mesures preses per Manchester, Rotterdam i Stavanger a partir de l’any 2018.

Foto portada: l’alcalde d’Eindhoven i Maties Serracant. Autor. A.Soto.

Comments are closed.