La Marató de Sang: “cada vegada en som més”

Aquest dimecres 3 d’abril se celebra la Marató de Sang a Sabadell, al Casal Pere Quart, de 10 a 21 hores. Des del Banc de Sang i Teixits (BST) volen animar a la gent a fer-se sangfluencers. Aquest terme adaptat de la paraula influencer es refereix a que els donants de sang utilitzin les xarxes socials per parlar de la seva donació o ho expliquin a la feina o al veïnat.

Els alumnes de segon d’ESO de l’escola Estel de Sabadell estan tenint un paper molt actiu en la jornada de la Marató de Sang a Sabadell. Un grup de tres alumnes, la Paola Salveto, Sara Blanco y Estela Mariscal, expliquen que són allà per col·laborar amb el Banc de Sang. Els estudiants es divideixen en quatre grups: alguns donen tríptics informatius al carrer, altres estan a l’entrada del casal Pere Quart donant la benvinguda als que venen a donar sang i els conviden a pujar, uns companys els proporcionen el qüestionari que detectarà si són donants propicis, i l’últim grup els reparteix l’esmorzar. Comenten que creuen que és important el moment de la rebuda de la gent i la guia que els hi proporcionen.

“És important l’assessorament”, diu Salveto. “Ens trobem amb molta gent que és el primer cop que dona i es troba que no sap on anar, no sap què fer. Veig necessari que hi hagi algú per orientar una mica”.

Tres de les estudiants estan d’acord en que aquesta experiència les ha animat, i tot i que encara són menors d’edat i no poden donar, estan convençudes de que quan tinguin l’edat, donaran. Mariscal, per la seva part, confessa: “jo no, tinc massa por a les agulles!”.

Les primeres percepcions dels organitzadors

L’any passat van haver-hi 330 donacions. La marató va coincidir amb el black Friday i el tècnic de promoció al Vallès Occidental, Arnau Maspons, explica que no va ser una data adient. Aquesta jornada, però, la celebren a l’abril amb l’esperança que el bon temps atregui més donants. Segons les dades, una hora després d’haver començat, s’havien fet 34 donacions. I a les 13 hores la xifra havia augmentat fins a les 71. Maspons diu que la quantitat encara es baixa ja que el matí la gent està treballant. No obstant, assegura que la gent de Sabadell dona sang.

“Aquí es dona molta sang. I gràcies als projectes que fem a les escoles i instituts, cada vegada hi som més. És una xifra que va en augment any rere any”, diu el tècnic.

En quant a la campanya que s’ha dut a terme, sota el lema: ‘tu sí que ets important; converteix-te en sangfluencer’, Maspons assegura que han intentat estar molt presents a Instagram, la xarxa social de moda entre els joves, i que això els ha atret. “Molta gent s’ha fet ressò, tant influencers dels que apareixen per les xarxes comercialitzant productes o per estils de vida, persones il·lustres, però també persones anònimes que no tenen tants seguidors, però que ho comparteix i que per nosaltres és igual d’important”, assegura l’organitzador.

Hashtag utilitzat per a la Marató Dona Sang 2019. Autor: M. Tornel
Hashtag utilitzat per a la Marató Dona Sang 2019. Autor: M. Tornel

Els donants de més edat, no obstant, han continuat venint a donar. “Hi ha molta gent de 40, 50 i fins 60 anys, gairebé a punt de no poder donar ja per edat, que són donants fidels. Continuen venint”, explica Maspons.

Les opinions d’alguns donants 

És el primer cop que el veí de Sabadell, Josep Saus, donarà sang. Ha vingut, assegura, perquè “cal ajudar a la gent”. Avui era el dia adient ja que, a més, no treballava. Està molt emocionat perquè sap que, des del 2018, s’envia un missatge de text als donants quan la seva sang s’envia a algun hospital per ser utilitzada.

“Si m’envien el missatge i em diuen que he ajudat a algú, doncs igual em torno a animar i torno a donar sang. Ja que econòmicament no puc ajudar a la gent, d’aquesta manera sento que els estic fent un cop de mà”.

Un altre sabadellenc, Roc Guillen, explica que, a més de per solidaritat, dona sang perquè li ha recomanat el metge. No donava des de feia més de vint anys, i feia temps que li rondava pel cap venir a donar. El moment en que es va animar definitivament va arribar per part d’un anàlisi de sang. El seu nivell de ferritina estava molt alta, i donar sang és una manera de baixa-lo ràpidament. Una donant fidel és Cristina Cascales. Assegura que ve a donar sempre que pot, fins a tres cops l’any. “No costa res i ajudes a molta gent”, diu.

Moment d'una extracció de sang. Autor: M. Tornel
Moment d’una extracció de sang. Autor: M. Tornel

I, per últim, dues donants noves. Unes amigues que s’han assabentat de la Marató per part de la germana d’una d’elles, que a més és una estudiant de l’escola Estel que està participant activament a la jornada. “Mai saps quan et pot tocar a tu. És un intercanvi, un dia per tu i un dia per mi”, diu una de les noies.

Per què donar sang?

Les dades del Banc de Sang i Teixits asseguren que una de cada deu persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia. També serà imprescindible en intervencions quirúrgiques o per curar malalties digestives, l’anèmia o alguns càncers. De cada donació, a més, se’n beneficien, com a mínim, tres persones. De cada bossa de sang s’extrauran concentrats d’hematies, plaquetes i plasma.

Qui i quants cops es pot donar sang?

Poden donar sang les persones que tinguin més de 18 anys, estiguin en bon estat de salut i pesin més de 50 kg. No podran donar les dones embarassades.

Es pot donar sang més d’una vegada a l’any. Les dones poden donar-ne tres vegades l’any i els homes quatre. Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari
donar-ne de forma regular.

La campanya l’organitza el Banc de Sang i Teixits (BST), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, l’Escola l’Estel, Creu Roja Sabadell i l’Associació de Diabetis de Catalunya.

Foto portada: Moment d’una extracció de sang. Autor: M. Tornel

Comments are closed.