Nit de la ciència. Autor: David B.

La Nit de la Ciència recapta fons per investigar les malalties minoritàries

Un any més, la Nit de la Ciència ha recaptat diners per la investigació mèdica i en aquesta ocasió ho ha fet pel projecte “la revolució dels mini òrgans”, destinat a la recerca de les malalties minoritàries, que a Catalunya afecten a més de 400.000 persones.

Per presentar el projecte, aquest dijous s’ha fet l’acte central de la Nit de la Ciència a l’auditori de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 per fomentar l’interès de la gent jove per la carrera científica i posar en valor la rellevància de la ciència en la vida de les persones.

El projecte d’enguany

“La revolució dels mini òrgans” té l’objectiu de dotar al Parc Taulí de la infraestructura necessària per crear un laboratori de mini òrgans que permeti investigar les malalties minoritàries i altres patologies. Aquesta eina és molt prometedora en el camp de la biomedicina, tant per les seves possibles aplicacions a la recerca de fàrmacs o teràpies regeneratives com per poder reduir la utilització d’animals en l’experimentació.

Nit de la ciència. Autor: David B.
Actuació musical, aquest dijous. Autor: David B.

Aquests mini òrgans es poden desenvolupar a partir de cèl·lules mare o de cèl·lules adultes específiques de teixit de cada òrgan. El que permeten és comprovar la eficàcia dels nous fàrmacs de forma personalitzada i segura per als pacients.

La Nit de la Ciència

Durant la nit s’ha presentat el projecte de “la revolució dels mini òrgans”, tant amb metges com amb la xerrada d’un dels pacients afectats per una malaltia minoritària, la picnodisostiosis. També s’han entregat diversos premis, beques i ajudes a estudiants i investigadors.

L’acte també ha servit per comprovar l’evolució del projecte que es va financiar l’any passat, que tenia l’objectiu d’identificar nous marcadors per la detecció precoç del càncer de colon. Després d’un any, els equips implicats s’han coordinat i s’han establert protocols de treball, mentre que els primers resultats s’esperen pel final d’aquest any.

Música i hipnosi

Per amenitzar l’acte, s’han combinat els parlaments i les entregues de premis amb diferents actuacions artístiques. Els Il·lús Teatre Ensamble han interpretat diverses peces musicals, mentre que l’hipnòleg i mentalista sabadellenc David Baró ha divertit un any més amb el seu espectacle.

Foto portada: celebració de la Nit de la Ciència. Autor: David B.