Foto portada: entrada principal de l’hospital de Sabadell, aquest dimecres. Autora: Alba Garcia.

Les claus del “salt de categoria” de l’hospital Taulí

  • Els llits creixeran un 23 per cent en quatre anys i els quirofans un 60 per cent. 
  • La inversió plantejada per la Generalitat deixa oberta la via a un canvi d’espai de les urgències. 

La Generalitat assegura que amb els 40 milions d’euros que es compromet a invertir en quatre anys a la Corporació Sanitària Parc Taulí l’hospital de Sabadell passarà a competir en la lliga dels hospitals més grans del país, una “lliga de major rellevància”. A dos mesos del 14-F, el govern català es compromet a construir un edifici en nou mesos per afrontar la pandèmia però que quedarà com a llegat posterior, a més de crear sis nous quirofans i augmentar el nombre de llits, dos dels dèficits més grans de l’hospital de Sabadell. 

La presentació de la inversió ha tingut lloc amb la major envergadura possible. El vicepresident català amb funcions de president, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, i l’alcaldessa, Marta Farrés. Tots acompanyats d’un ampli reguitzell de càrrecs i assessors, on no han tingut lloc, els mitjans de comunicació, que han hagut de seguir la presentació d’un acord que s’ha presentat com a històric des de la distància.

Sigui com sigui, aquestes són les claus del “salt de categoria”, del “salt de lliga” que ha de viure l’hospital de Sabadell, la major empresa en nombre de treballadors de Sabadell i hospital de referència per a 400.000 habitants no només de la ciutat sinó també de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà o Castellar. Segons Comella, un canvi de categoria pensat per als propers 50 anys.

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergès. Autor: ERC Sabadell / cedida.
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés. En segona fila el portaveu municipal d’ERC, Gabriel Fernàndez, i l’exalcalde i delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez. Autor: ERC Sabadell / cedida.

· El gir de volta a llarg termini d’aquesta operació al Taulí serà el gran creixement del nombre de quirofans. Si ara n’hi ha 10, en quatre anys n’hi haurà 16. Un creixement del 60 per cent. Es podran fer 60 operacions més cada setmana, 250 operacions més cada mes o 3.000 operacions més cada any. Els nous quirofans se situaran al Frontal Gran Via, amb tot un nou Bloc Quirúgic Central. Els quirofans permetran reduir les llistes d’espera, que si no pugen més del que ho fan és per les derivacions a la sanitat privada. I donaran benzina al Parc Taulí, ja que el Servei Català de la Salut haurà d’insuflar més diners a la Corporació Sanitària Parc Taulí, que ha de créixer a tots nivells. Òbviament caldrà personal: cirurgians, especialistes, infermeres, anestesistes, uciòlegs. Tenir més quirofans augmentarà també les especialitzacions i pot permetre atraure professionals i fer recerca i investigació.

· El segon gran salt es produeix en quant a la minsa Unitat de Cures Intensives, impròpia d’una àrea amb 400.000 pacients. Tenia 18 llits abans de la pandèmia. Si el pla es compleix, l’any 2024 en guanyarà entre 18 i 20 més a l’edifici Gran Via. Per tant l’UCI es doblarà. Un creixement del 100 per cent. I a més, s’habilitaran fins a 35 llits “polivalents”, fàcilment convertibles en UCI, a la planta 1 del nou edifici polivalent o “satèl·lit” que es farà en nou mesos darrera de l’edifici de Santa Feu. Per tant, es passarà de 18 llits per a crítics a una UCI de 36 però ampliable a 70 si en calguessin. Una xifra similar a la que té durant aquesta segona onada de la Covid-19. Per tant, com demanava la cap de l’UCI a aquest digital, es consolida el salt que ha fet l’UCI en aquests nous mesos (més info: ‘Un matí a l’UCI del Taulí‘).

L'hospital satèl·lit o polivalent és l'edifici en vermell, entre el Taulí i Santa Feu. Font: Generalitat.
L’hospital satèl·lit o polivalent és l’edifici en vermell, entre el Taulí i Santa Feu. Font: Generalitat.

· A nivell hospitalari, el nombre de llits creixerà també amb força. Abans de la pandèmia hi havia 457 llits a l’hospital (els de l’Albada i el Centenari no compten perquè són de caràcter assistencial i no d’aguts). Després de la posada en marxa de l’hospital satèl·lit es passarà a 562 llits, 105 més que no pas ara. Un creixement de gairebé el 23 per cent que ha d’ajudar a esponjar les urgències, on històricament es produeixen taps hivern rere hivern. L’hospital satèl·lit tindrà planta baixa i tres plantes, connectades a l’edifici principal de l’hospital. La planta baixa inicialment es deixa buida amb la idea que acabin sent les urgències. És potser, el trasllat d’urgències, la part menys lligada de l’acord. La primera planta tindrà 35 llits polivalents, que poden ser UCI si cal. I la segona i la tercera planta tindran 70 llits de curta estada.

· Més enllà d’això, la nova inversió presentada aquest dijous reorienta del tot el concepte del Frontal Gran Via, les dues noves plantes que s’estan construint sobre les urgències i que es van pagar amb diners del superàvit de l’Ajuntament de l’any 2015 malgrat que el consistori no té la competència en sanitat. Llavors es va projectar, amb l’única oposició del PSC, com una forma de donar sortida a l’embús habitual a urgències a partir de dues noves plantes amb 72 llits. Però finalment l’enfoc canvia: els llits d’urgències passen al nou edifici satèl·lit. I el Frontal Gran Via ocupa una doble funció. La primera planta serà una nova UCI fixa, de fins a 20 llits. I la segona planta serà el bloc quirúrgic de la corporació. És a dir, l’epicentre dels quirofans i tota la part d’intervencions.

La nova UCI fixa i els nous quirofans aniran sobre les urgències, al Frontal Gran Via. Autora: Alba Garcia.
La nova UCI fixa i els nous quirofans aniran sobre les urgències, al Frontal Gran Via. Autora: Alba Garcia.

La reforma es farà en diverses fases i costarà 40 milions d’euros a la Generalitat. 44 milions, matisa l’Ajuntament, si s’incorporen els milions que el quatripartit va aportar per millorar les urgències fa quatre anys.

La primera fase és el nou hospital “satèl·lit”, en expressió literal de la consellera de Salut, Alba Vergés. Es licitaran les obres pel procediment d’urgència abans que acabi el mes de març de 2021 i s’han de fer en sis mesos, per estar enllestides de cara a la propera tardor. L’objectiu número 1 és l’atenció al pacient COVID, però l’hospital satèl·lit ja quedarà per sempre més. I abans, a finals de juny, es podrà desmuntar l’hospital temporal de la Pista Coberta, que caldrà reconvertir en equipament esportiu. En aquesta primera fase s’invertirà la Generalitat invertirà al Taulí 20 milions d’euros.

La segona fase inclou la reconversió del Frontal Gran Via, l’adquisició dels quirofans i la implantació de nous llits a més de les millores o trasllat del servei d’urgències, a concretar. En total, es calculen 20 milions d’euros més. El calendari aquí es més obert. S’hi aniran fent obres en diverses subfases però tot ha d’estar acabat abans del 20254.

Foto portada: entrada principal de l’hospital de Sabadell, aquest dimecres. Autora: Alba Garcia. 

Comments are closed.