Foto portada: llits a l'hospital Parc Taulí, durant la primera onada. Autor: J.Peláez / Ajuntament.

Un de cada quatre casos de càncer no va ser diagnosticat per la pandèmia

L’hospital de Sabadell va diagnosticar l’any 2020 un 30 per cent menys de nous casos de càncer que l’any anterior. Una conseqüència clara dels efectes de la pandèmia que ho ha marcat tot des de març de 2020. I és que, com és obvi i fins i tot sense entrar en la gravetat dels casos detectats, no és que hi hagi menys càncers sinó que no s’han diagnosticat. El Taulí preveu un repunt de casos aquest 2021. 

L’any 2019 es van detectar 1.805 casos de càncer a l’hospital de Sabadell (gairebé cinc cada dia de l’any). La xifra va caure l’any passat un 30 per cent. Se’n van detectar 1.250 nous casos en tot l’any (3,5 casos al dia), segons dades donades a conèixer per la Corporació Sanitària Parc Taulí en el marc del Dia Mundial del Càncer, aquest 4 de febrer.

El director del servei d’Oncologia Mèdica de l’hospital de Sabadell, Miquel Àngel Seguí, apunta que es preveu un “increment de pacients oncològics quan passi el pitjor de la pandèmia”.

“Hem d’activar tots els circuits que estiguin a les nostres mans per afavorir el diagnòstic ràpid i donar la millor resposta a tots aquells pacients que han estat deixant de venir a l’hospital aquests darrers mesos”, apunta Seguí.

En aquest sentit, el Parc Taulí posa en marxa al març un servei de quimioteràpia a domicili que no només farà més confortable la medicació a entre el 12 i el 14 per cent dels pacients que reben quimioteràpia sinó que també permetrà alliberar espais i ampliar la resposta del Taulí a l’increment que es preveu.

Visites posposades i por entre els pacients

Durant la primera onada de la pandèmia, entre març i maig, les visites programades a la sanitat, no només a l’hospital sinó també a especialistes, es van posposar i es van convertir en visites telefòniques en bona part dels casos. En part dels casos encara no s’ha recuperat la situació prèvia. A més, els propis ciutadans van reduir com mai abans les visites a urgències i van esquivar al màxim les visites al metge per por a contagiar-se de Covid.

Per tant, hi haurà un repunt de càncer, així ho preveu el propi hospital. I tenint en compte l’important d’agafar la malaltia a temps, molt probablement es detectaran els tumors en estats més avançats, segons denuncien des de fa mesos entitats com l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Un estudi de l’AECC fet a diversos hospitals amb la col·laboració de les societats espanyoles d’anatomia patològica, d’infermeria oncològica, d’hematologia i hemoteràpia, oncologia mèdica i oncologia radioterapèutica durant la primera onada va arribar a la conclusió que durant la primavera va caure un 5 per cent el nombre de pacients atesos amb radioteràpia a Espanya, van haver-hi un 57 per cent menys de citologies i un 41 per cent menys de biòpsies. A partir de l’estiu l’atenció es va anar recuperant.

Foto portada: llits a l’hospital Parc Taulí, durant la primera onada. Autor: J.Peláez / Ajuntament.

Comments are closed.