Vimusa

S’aprova el pla de viabilitat per salvar l’empresa municipal Vimusa

  • L’Ajuntament salda part del seu deute amb Vimusa i aprova el pla de liquiditat.

  • CiU denuncia que s’ha canviat el model: d’una “empresa autosuficient a una empresa subvencionada”.

Des de diverses formacions polítiques, i sobretot els treballadors, han denunciat en els darrers mesos que l’empresa municipal Vimusa, amb més de 40 anys d’història, corria perill. Per la seva delicada situació financera i per la llei Arsal, que obliga a tancar les empreses amb dèficit que no redrecen la seva situació. L’equip de govern, amb uns mesos de retard respecte les peticions de l’oposició, ha dibuixat un pla de viabilitat per l’empresa. Aquest dimarts s’ha aprovat amb l’única abstenció de l’Entesa.

El primer punt del pla, i no poc important, ha estat saldar part del deute que l’Ajuntament té contret amb Vimusa. Gairebé quatre milions d’euros que llastraven els balanços de l’empresa d’habitatge. El ple ha aprovat que l’Ajuntament prengui les decisions necessària per saldar el deute. No del tot, ja que en els propers plens es portaran punts similars a l’ordre del dia.

I és que l’Ajuntament és el segon deutor de Vimusa. El primer és la Generalitat de Catalunya. Aquest dimecres se’n parlarà de Vimusa al Parlament per explorar les vies per saldar els deutes que, segons ha dit el portaveu de CiU a Sabadell, són més aviat de l’Estat que de la Generalitat, com així ha reconegut la tinent d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés.

Sigui com sigui, la crisi econòmica, l’esclat del boom immobiliari i els deutors han posat en escac la històrica empresa local, que dóna feina a una quarantena de persones i ha construït 8.500 pisos al llarg de la seva història. “Una tragèdia shakesperiana”, en paraules de la tinent d’alcalde Farrés. L’oposició també inclou com a responsable de la situació al govern socialista local que, segons el regidor Maties Serracant, “ha usat Vimusa per fer coses que no tocaven com si fos un calaix de sastre”, com també han dit en certa manera els regidors Carles Marlés (ICV) i Joan Mena (EUiA).

En qualsevol cas, l’equip de govern, en boca de Marta Farrés, ha defensat un reenfocament de Vimusa cap a sectors com la “rehabilitació o la prestació de serveis”, però amb prudència ja que actualment no hi ha plans d’habitatge estatals o catalans en aquest sentit. Farrés ha reconegut que cal un nou Pla Local d’Habitatge però assegura que ara per ara no és possible ja que no hi ha “marc normatiu”

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha assegurat que després de més de 40 anys Vimusa ha canviat aquest dimarts el seu model: ha deixat de ser una empresa autosuficient, que tenia beneficis per pagar les polítiques d’habitatge de l’Ajuntament, per passar a ser una empresa subvencionada, “que aquest any costarà quatre milions d’euros a l’Ajuntament”. “Per una mala gestió política i per no prendre mesures en el seu moment, ara presenten un pla de viabilitat tard, malament i sense ganes perquè si no el presenten, els tanquen l’empresa [en relació a la llei Arsal].

Foto portada: el tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso, l’alcalde, Juan Carlos Sánchez, i la tinent d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés, durant el ple. Autor: J.d.A.

Comments are closed.