Foto portada: l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, presentant la proposta d'ordenances fiscals. Autor: J.d.A.

Serracant: l’ocupació de l’habitatge a un particular és un cas “excepcional”

  • L’alcalde sosté que la situació de la família de Gràcia és “injusta” però aclareix que “l’Ajuntament no treu ni posa gent dels habitatges”. 
  • Fernàndez (Acció Social) quantifica en tres casos en dos anys i vuit mesos els similars al que està patint Girbau. 

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, se solidaritza amb Xavier Girbau i la seva família, a qui han ocupat casa seva aquest estiu (més info: “M’han ocupat casa meva“). Però assegura que es tracta d’un cas “excepcional”. L’Ajuntament demana a l’Agència de l’Habitatge més pisos d’emergència.

“És un cas complex i hi som sensibles i estem compromesos a trobar solucions”, ha dit l’alcalde, qui creu que la família de Girbau viu una situació “injusta”:

“Hi ha poques ocupacions com aquesta però és una situació injusta i volem trobar una solució tan aviat com sigui possible com volem trobar sortida al problema de l’habitatge”, ha assegurat, tot i que l’Ajuntament no té gaire marge de maniobra ja que la família ocupant no està empadronada a Sabadell i no pot accedir a un pis d’emergència perquè no compleix els requisits. I tot i que els complissin, hi ha una llista d’espera de 400 sol·licitants. “La Generalitat i el Ministeri s’han d’implicar més”, sosté Serracant per garantir el dret a l’habitatge.

En altres paraules, més enllà de la solidaritat, l’Ajuntament no pot fer gaire: “l’Ajuntament no treu ni posa gent als pisos”. “Ha de ser Badia qui faci la gestió”, ha afegit. En un altre moment, ha dit que l’ocupació de la família de Gràcia “està en mans judicials” de la mateixa manera ha assegurat que “sovint l’Agència de l’Habitatge mou gent dels seus pisos”.

Serracant ha abundat en la idea que es tracta d’una situació “puntual”, “excepcional”, però que pot generar una certa alarma. Segons dades divulgades aquest dimarts pel regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, des de l’1 de gener de 2016, a Sabadell només hi ha hagut dos casos comparables al de Girbau. En aquest temps (dos any i vuit mesos) s’han denunciat 386 ocupacions a la ciutat, de les quals 12 s’han denunciat com una ocupació del domicili habitual. En nou casos el pis es va retornar en hores als seus propietaris. Per tant, només en tres casos la situació es va judicialitzar. Per què? Perquè la policia no va poder garantir que es tractava del domicili habitual. En el cas de Girbau, perquè, segons el seu testimoni, estava fent la mudança, ja que tenia compromesa la venda de l’habitatge i l’estava buidant.

Fernàndez ha conclòs el seu fil per acusar “d’èticament reprovable i políticament irresponsable” a qui crea estats d’alarma social. No ho explicita però es refereix a l’alcaldable de Junts per Sabadell i diputada de Convergència al Congrés, Lourdes Ciuró, qui va acudir aquest dilluns a Gràcia i manté que “hi ha por a marxar de cap de setmana o de vacances” (més info: “Què hauria d’haver fet? Trucar al ‘primo de Zumosol’?“).

Foto portada: Serracant, aquest matí. Autor: J.d.A.