Vista de l'Hospital Taulí. Autor: David B.

Set hospitals se sumen a flexibilitzar les visites a la UCI; el Taulí fa més de 10 anys que ho fa

Diversos hospitals de l’Institut Català de Salut (ICS) implanten ara un servei per flexibilitzar els horaris de la Unitats de Cures Intensives. En queda fora l’hospital de Sabadell, que no en forma part. Però el Parc Taulí de Sabadell fa més d’una dècada que va implantar un de similar. “Al pacient li dóna molta més tranquil·litat i se sent més reconfortat i menys angoixat”, assegura la gestora assistencial d’infermeria de l’Àrea del Malalt Crític del Parc Taulí, Rosa Jam. 

L’Institut Català de la Salut implanta ara a set hospitals públics un sistema similar al que fa més d’una dècada que se segueix al Parc Taulí, dins l’Àrea del Malalt Crític, que té 30 llits, 14 de semicrítics i 16 a la Unitat de Cures Intensives.

“En el seu moment vam ser bastant pioners en ampliar els horaris d’acompanyament a la UCI fins el punt que ja fa més d’una dècada que tenim horaris molt amplis. Els beneficis estan molt demostrats: el pacient que pot estar al costat d’un ésser estimat se sent reconfortat, més tranquil, connectat a l’exterior i menys angoixat si està conscient. A més, la família cobreix unes necessitats, més emocionals, que no poden cobrir els professionals mèdics malgrat que ho intentin”, explica la gestora assistencial d’infermeria de l’Àrea del Malalt Crític del Parc Taulí, Rosa Jam. 

Actualment, entre les 13 i les 23 hores cada pacient ingressat a l’Àrea del Malalt Crític de l’hospital de Sabadell pot estar acompanyat d’una persona, sigui familiar o amic. A més, hi ha quatre franges de visites, quan poden entrar dos acompanyants. Les franges són les següents: de les 7.30 a les 8 del matí, de 13 a 15 hores, de 18 a 19 hores i de 22 a 23 hores. A partir de les onze de la nit, els pacients ja s’han de quedar sols fins la una de la tarda del dia següent.

Quan es permet l’acompanyament les 24 hores?

En alguns casos sí es permet l’acompanyament durant tot el dia. Es tracta de casos de persones ja en procés de mort, on es permet l’acompanyament del pacient per part de diverses persones, però també en el cas de pacients que es desorienten. “En aquest cas sovint hi ha molta angoixa i por i tenir un conegut amb ells els aporta un punt de referència molt important”, diu Jam.

Els hospitals de l’ICS se sumen

Ara els set hospitals de l’ICS amb UCI implanten un sistema similar. Es tracta de l’hospital de la Vall d’Hebron, de Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Josep Trueta de Girona, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXII a Tarragona i l’hospital de Tortosa. “Hi ha una evidència que si la persona ingressada a la UCI es manté desperta més temps la seva recuperació és més ràpida”, segons el coordinador del Programa d’expertesa assistencial de l’ICS, Rafael Máñez. Els set hospitals van atendre un total de 4.454 persones, un 14,3% de les quals eren infants o nounats. De mitjana, les persones adultes ateses hi són 7,7 dies de mitjana i els menors, 19,5 dies.

Foto portada: l’hospital Parc Taulí de Sabadell. Autor: David B.