Setmana d’actes d’homenatge a les víctimes de Sabadell en l’Holocaust

  • Una exposició i un documental per commemorar les víctimes de l’Holocaust de la Segona Guerra Mundial. 
  • Més de 50 familiars han col·laborat en la recerca per completar l’exposició del Museu d’Història. 

Sabadell commemora el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust de la II Guerra Mundial amb un documental i una exposició. L’obra d’Eduardo Montero s’inaugurarà avui a les sis de la tarda al cinema Imperial, i la presentació s’obrirà demà a la mateixa hora al Museu d’Història de Sabadell. L’acte institucional dnazisel diumenge abaixarà el teló de la commemoració, però l’exposició romandrà oberta al públic fins al 28 d’abril.

L’origen històric d’aquest dia és el jurament que van fer els supervivents andalusos de l’Holocaust en dedicar les seves vides a recordar i honorar la memòria dels milions d’assassinats al sud d’Espanya. A banda de la celebració del Dia Internacional en la seva memòria, Sabadell ha recordat en diferents ocasions històries d’aquesta tragèdia. Les germanes Masachs en són un exemple. La instal·lació de llambordes de record, un altre.

L’exposició

Deportats. 60 sabadellencs als camps nazis (1940-1945) vol donar a conèixer les històries dels 60 sabadellencs que van lluitar a la Guerra Civil, que van patir l’exili forçat i que van ser internats en camps de concentració de refugiats a França l’any 1939. Els protagonistes també van ser reclosos en els camps de presoners de guerra durant la II Guerra Mundial i, finalment, van ser deportats als camps de concentració i d’extermini nazis, la major part al complex de Mauthausen (Àustria).

Dels 60 sabadellencs, en van sobreviure 21 i només es va poder identificar el rostre d’una vintena d’ells. No obstant això, l’estiu passat es van instal·lar múltiples llambordins, més coneguts com a stolpersteine, als carrers de la ciutat en record de la vintena de víctimes sabadellenques. (més info: ‘El mapa de la memòria‘).

La mostra s’inaugura aquest dimecres, a les 18 hores, al Museu d’Història.

El documental

La peça audiovisual d’Eduard Montero pertany al II Cicle de Cinema sobre la cooperació entre l’Ajuntament de Sabadell i l’Amical de Mauthausen en la deportació dels antecessors de la ciutat als camps nazis durant el 1939-1945. L’entrada és gratuïta. La projecció és aquest dimarts 22 de gener als cinemes Imperial.

Diumenge: acte institucional

L’Ajuntament commemorarà el Dia Internacional en un acte a la plaça de Montserrat Roig, al barri de l’Eixample. És el tradicional acte que es feia durant l’Aplec de la Salut, que ara canvia de dia i d’espai.

Foto portada: oficials nazis de visita a un camp de concentració. Autor: cedida.

Comments are closed.