cambra. Autor: I. Juarez

“La tecnologia aplicada a les fàbriques no desperta l’interès dels joves”

El Consell d’Economia Productiva (CEP), ha celebrat un nou esmorzar del cicle de Diàlegs d’Economia, on s’ha discutit sobre les noves tecnologies. L’exposició ha estat en mans del director del Centre Tecnològic CIM de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i especialista en impressió 3D, Felip Fenollosa. Una de les principals conclusions, compartida per diferents personalitats sabadellenques vingudes del món de l’empresa, és que hi ha una manca de joves interessats per formar-se en qüestions tecnològiques aplicades a la indústria. 

El director del centre tecnològic CIM de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Felip Fenollosa, ha parlat sobre les necessitats de les empreses en matèria de noves tecnologies. Tot i que reconeix que “no tenim una llista d’espera d’empreses que volen implantar robots”, sí que assegura que s’està avançant molt en aquest aspecte. Tot i així, lamenta que hi ha una falta d’interès dels joves en noves tecnologies aplicades al món industrial. Aquest neguit és compartit per diferents assistents a l’esmorzar del cicle Diàlegs d’Economia que s’ha celebrat a la Cambra de Comerç de Sabadell. Per Fenollosa, expert en impressió 3D, la clau d’aquest tipus de tecnologia també rau en el tractament posterior:

“La impressió 3D, després, s’ha de tractar. Les han de tractar persones, i els nanos no aguanten polint una peça durant cinc hores”, lamenta.

Alguns assistents, com el president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, asseguren que el que cal és implantar molta més oferta de formació professional (FP) destinada a formar joves en aquests aspectes. D’altres, com la secretària General del Gremi de Fabricants de Sabadell, Núria Aymerich, aposten per motivar l’interès dels joves.

“Fer entendre als joves que no s’hauran d’embrutar d’oli i greix a la fàbrica, sinó que podran crear màgia”, argumenta Aymerich.

Fenollosa, recolzant aquesta preocupació general, assegura que les classes que imparteix a la UPC i que tracten temes de noves tecnologies aplicades al món de la fàbrica no són les que més triomfen. Arriba a afirmar que dels 54 alumnes que assistien a la seva classe, al final només hi quedaven set. Per últim, ha aprofitat per desmentir el que considera un mite. Assegura que no és cert allò que es diu que la màquina substituirà les persones.

“Cada màquina i cada procés digital que incorporem necessita gent. I gent molt ben preparada”, assegura. Per això, assegura, cal formació “no de despatx de la Diagonal, sinó de pis de dalt de davant de la fàbrica”.

Algunes de les aplicacions reals de la impressió 3D

El director del CIM explica que l’Hospital Sant Joan de Déu va dur a terme una operació d’extracció d’un tumor en què, prèviament, s’havia fet una recreació de la zona afectada a partir d’un TAC, utilitzant la impressió 3D. D’aquesta forma va ser possible que els cirurgians assagessin abans d’operar. El procés per dur a terme la impressió va costar uns 2000 euros. Segons Fenollosa, la impressió 3D en el món de la medicina és el futur, però encara no s’ha implantat pel seu elevat preu. Els audífons, per altra banda, cada cop més s’estan produint mitjançant aquesta tecnologia.

També té diferents aplicacions formatives. El director explica que avui dia “als nanos se’ls ha de mostrar els resultats finals”, i el 3D dóna possibilitats importants d’aprenentatge visual. Per a aquelles persones que volen utilitzar calçat esportiu personalitzat, també existeix la possibilitat de crear unes bambes amb soles impreses amb tecnologia 3D.

Això sí, Fenollosa aclareix que la impressió 3D no és aplicable a la fabricació de peces grans. És útil per a peces petites i amb formes geomètriques complicades.

Foto portada: Cicle de Diàlegs d’Economia da la Cambra de Comerç. Autor: I. Juárez

Comments are closed.