El sabadellenc Jordi Ros tenia un paper clau en la fabricació d’explosius, segons el sumari del cas 23-S

  • Jordi Ros era l’encarregat de comprar i provar els precursors d’explosius, segons la Guàrdia Civil.
  • L’institut armat creu que la termita estava “llesta per ser utilitzada”.

Els CDR empresonats en l’operació Judes disposaven d’un explosiu denominat Termita que es trobava “sintetitzat” i “llest per ser utilitzat”. Així ho indica un informe preliminar dels Tedax de la Guàrdia Civil que apareix en el sumari de l’Operació Judes, o cas 23-S, al qual ha tingut accés l’ACN. Segons l’informe, existia una “organització criminal” amb un “nucli productor” d’aquestes substàncies integrat per almenys el sabadellenc Jordi Ros, Alexis Codina i Germinal Tomàs, i coordinat pel cerdanyolenc Eduard Garzón.

Un informe del 13 de setembre apunta que els explosius anaven a ser utilitzats “contra persones, llocs o punts sensibles com el Parlament o infraestructures crítiques” i no descarta “la finalitat de l’enviament d’explosius mitjançant paqueteria a casernes de la Guàrdia Civil”, ja que Jordi Ros havia consultat per internet les adreces dels quarters. L’informe considera que aquestes recerques “podrien estar relacionades amb la localització de possibles objectius sobre els que dur a terme accions on es pugui utilitzar les substàncies”. La Guàrdia Civil també apunta com a indici que membres de l’Equip de Resposta Tàctica (ERT), com Alexis Codina, han “demostrat especial animadversió a les xarxes socials” respecte la Guàrdia Civil.

Ros volia aconseguir 200 quilos de parafina, un precursor

El cos policial dona un gran protagonisme al sabadellenc Jordi Ros en tot el que té a veure amb els explosius. Segons el sumari, Ros era la persona que s’encarregava d’adquirir els materials necessaris per elaborar els precursors d’explosius i qui els hauria emmagatzemat a diversos espais de la seva propietat a Sabadell. Alexis Codina, propietari de l’habitatge de Sant Fost, hauria cedit el seu domicili com a base d’operacions.

Se sosté que Ros havia fet contactes per aconseguir 200 quilos de parafina. Aquests contactes es van fer amb “empresaris i industrials, persones que per la seva condició tenen accés, sense aixecar sospites, a l’adquisició d’aquest material en tan significativa quantitat”. A partir del juliol la Guàrdia Civil intensifica el seguiment a Ros, que adquireix “diverses substàncies químiques, altres materials de laboratori i elements de protecció”. Entre el material, destaca la compra de 25 litres d’àcid nítric 60 per cent i 25 litres d’àcid sulfúric 98/99. El telèfon de Ros estava apagat o sense cobertura durant la compra dels àcids. La Guàrdia Civil hi veu un indicador “d’il·legalitat”.

La Guàrdia Civil considera que la compra d’aquestes i altres substàncies – termita, cloratita, àcid pícric, anfo- tenien com a objectiu ser “transformats en compostos explosius, deflagrants i incendiaris amb la finalitat de ser empleats en la comissió d’accions violentes”. L’informe destaca que s’utilitzaven domicilis particulars, almenys tres a Sabadell, com a laboratoris la qual cosa suposava “un gravíssim risc per a la vida” dels que hi habitaven i els seus veïns.

Comparació amb “ETA i Terra Lliure”

Segons la Benemèrita, les accions pretenien “alterar greument la pau pública”. “Es considera irrefutable categoritzar els actes executats per ERT com a terroristes”, diu l’informe. Al llarg del sumari, la Guàrdia Civil sosté que l’actuació dels detinguts té una “clara similitud de tècniques i procediments” amb grups terroristes com ara ETA o Terra Lliure, que empraven per exemple cloratita per atemptar.

Un “esborrany” de comunicat reivindicant accions, a les escombraries de Sabadell

A més, l’institut armat afirma haver trobat a un “esborrany” que “reuneix els elements propis dels comunicats reivindicatius fets públics amb ocasió d’accions dutes a terme en el passat per organitzacions terroristes nacionalistes com ETA o Terra Lliure”. La Benemèrita va trobar al text a un contenidor d’escombraries prop del domicili de Jordi Ros, al carrer Antoni Cusidó de Sabadell, al barri de La Creu Alta, dins “una bossa fosca de grans dimensions”. Atribueixen l’autoria a Ros, ja que el veuen sortint amb la bossa i el paper “estava firmat amb idèntica firma” a la del seu DNI. La Guàrdia Civil creu que Ros tenia un “laboratori clandestí” al carrer Romeu, a Covadonga, on resideixen els seus pares.

Termita “llesta per ser utilitzada”

Els escorcolls efectuats per la Guàrdia Civil van permetre identificar dos espais clarament diferenciats a Sabadell: un garatge on es feien els components químics i una zona de pati exterior on s’efectuaven proves. Així mateix es van trobar restes de “nitrocel·lulosa” a les escombraries i restes de material químic, provetes, tubs d’assaig, aigua destil·lada, una balança de precisió i bombones de càmping gas.

Després d’analitzar tot el material, els TEDAX va elaborar un informe preliminar que va determinar que “la termita estava llesta per ser utilitzada” i que es trobava “sintetitzada en una caixa de plàstic amb llumins al voltant”. A més, s’afegeix que el grup estava treballant per fer nitrocel·lulosa, tot i que la producció d’aquest explosiu “es trobava en fase de proves”, segons va manifestar Ros en la seva declaració.

Coordinats per Eduard Garzón

El sumari indica que aquest “nucli productor” estava coordinat per Eduard Garzón, resident a Cerdanyola i també detingut el 23 de setembre, i que preveia efectuar accions contra “infraestructures clau” i “punts sensibles” com el Parlament, quarters de la Guàrdia Civil i torres d’alta tensió. També vincula amb aquest nucli dur a Germinal Tomàs, un membre del CDR de Mollet del Vallès, que segons la investigació policial també hauria proporcionat material per treballar amb aquestes substàncies com morters.

Un paper amb la inscripció ‘Esquema bomba’

Al domicili de Jordi Ros, al carrer Antoni Cusidó, i dels seus pares, al carrer Romeu, es van trobar els següents objectes: un bidó de condensació de plàstic amb un tub unit a un altre recipient metàl·lic rovellat que contenia un líquid, una bossa amb trossos de metall rovellats, una làmina fina d’alumini arrugada, aigua destil·lada, una garrafa d’herbicida, un morter cremat, una pipeta, diversos elements metàl·lics, mànegues, un suport de metacrilat, aïllant tèrmic, provetes transparents, nitrat d’amoni, hidròxid potàssic, àcid nítric, glicerina vegetal, fertilitzant, un líquid inflamable, una ampolla de cava amb un líquid que podria ser àcid, sis coets pirotècnics, una fusta suposadament per llençar coets, un full de paper amb la inscripció ‘Esquema bomba’ i anotacions i dibuixos, fulls amb fórmules, informació impresa sobre explosius i facturació de material de laboratori, revistes científiques sobre física quàntica, nuclis atòmics i radioactivitat, un full amb fórmules, una màscara de protecció, ulleres protectores, a més de nombroses substàncies pendents d’analitzar i quatre bombones de càmping gas. També se li van trobar desenes de discos durs externs, targetes de memòria i memòries USB, una llibreta amb una pàgina manuscrita en francès i una funda d’USB del banc andorrà Andbanc, a més d’un transformador.

En un altre domicili de Ros i el seu germà, al carrer Antoni Cusidó de Sabadell, es van trobar documents sobre explosius de la Universitat Carlos III de Madrid, un llibre sobre física, factures de subministraments per laboratori, desenes de targetes i USB de memòria.

Armament

En un altre pis de Ros en el mateix bloc que l’anterior, es va localitzar una pistola semiautomàtica sense número de sèrie visible, diversos cartutxos i carregadors, així com una funda d’una altra pistola i una llicència d’ús de carabina a nom d’un altre home. També es va trobar parafina, una carmanyola de plàstic folrada d’alumini amb el que semblen les restes d’un telèfon mòbil, una mànega, claus soldats que podrien servir per rebentar rodes de vehicles, un dispositiu casolà de llançament de coets amb un encenedor elèctric, un arc de politja, un dispositiu ‘faraday’ casolà i un producte que podria ser àcid nítric.

 

Foto portada: manifestació amb cartells demanant la llibertat per Jordi Ros, fa uns dies a Sabadell. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.