Una Àrea Metropolitana del Vallès contra el centralisme?

“Per jugar el rol potencial que el Vallès pot aportar al país no n’hi ha prou d’haver deixat de ser el pati del darrere de Barcelona, sinó que ens cal transformar la nostra relació amb la capital. Ja no hi ha motiu per al plany ni per a l’excusa davant l’històric centralisme desmesurat que ha exercit la capital catalana”, diu l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, qui vol liderar el debat sobre la relació entre Sabadell, la resta del Vallès i Barcelona-

En aquest sentit, Sabadell impulsarà aquest dimarts una jornada per crear l’anomenada Àrea Vallès. Presentaran un manifest de la mà de Fem Vallès, plataforma d’entitats econòmiques amb presència de patronals de Sabadell, Terrassa o Granollers, sindicats, associacions, cooperatives o clústers. En total, 19 entitats. L’acte tindrà lloc a l’auditori de Fira Sabadell a les 19 hores.




L’acte vol ser un punt d’inflexió i l’ajuntament de Sabadell vol liderar la iniciativa per consorciar, mancomunar o planificar serveis conjunts entre municipis tant del Vallès Occidental com l’Oriental. L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha fet arribar la proposta de manifest als 62 alcaldes de les dues comarques, una crida per encarar el “repte estratègic” del Vallès. Es parteix de la base que “l’actual estructura territorial no és en absolut adequada per a la potent realitat regional que representa el Vallès dins de Catalunya”. Es vol un reconeixement similar al que en el seu dia es va fer amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona de tal manera que es pugui gestionar de forma diferent l’aigua, els residus, la mobilitat, les polítiques ambientals o la gestió dels espais naturals, així com generar espais per la competitivitat i la innovació i de suport al teixit productiu, la universitat i la recerca,

Algunes xifres sobre el Vallès

A dia d’avui, el Vallès (les dues comarques administratives) és la principal concentració industrial de Catalunya, amb el 15 per cent dels centres de treball i el 16,8 per cent de la població activa. Segons dades oficials, el 33 per cent de les activitats industrials de nivell tecnològic alt estan al Vallès, que té 40.000 estudiants universitaris i el 84 per cent de la població per sota dels 64 anys.

Mancances

Les xifres contrasten amb la manca d’infraestructures de mobilitat (el quart cinturó ferroviari, que ha de connectar per tren Terrassa, Sabadell i Granollers fa anys que no passa d’una reivindicació i no hi ha connexió directa amb l’Aeroport de Barcelona). Tampoc hi ha cap equivalent a l’Autoritat Metropolitana del Transport que vetlli per la mobilitat i els canvis a les zones tarifàries han provocat un “enrenou evident” en paraules de Serracant.

Foto portada: la Rambla de Sabadell, aquest divendres. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.