Saharauis

Una delegació de Sabadell viatja al Sàhara per reformular l’agermanament amb l’Argub

Una delegació municipal sense gaires precedents es desplaça des d’aquest dimarts a la República Àrab Sahrauí Democràtica per refermar, i reformular, l’agermanament entre Sabadell i l’Argub vigent des de fa 28 anys.

Formalment Sabadell només està agermanada amb dos municipis: l’Argub, al Sàhara Occidental, i Matagalpa, a Nicaragua. Es van fer passes per a fer-ho amb Sarajevo, durant la guerra de Bòsnia, però no es van culminar. I després hi ha municipis amb qui es manté una relació especial, en part per la gran quantitat de residents de Sabadell que hi tenen origen: per exemple, el municipi cordovès de San Sebastián de los Ballesteros. Però agermanats com a tal, Sabadell només ho està amb Matagalpa i l’Argub.

Projectes

Amb el municipi sahrauí es renova aquests dies el compromís. Entre els projectes que s’han dut a terme durant aquest quart de segle a l’Argub, hi ha la Casa d’Acollida de Malalts Sahrauí (uns 750 atesos des del 1981), el programa Vacances en pau (més de 250 infants acollits des de 1988), l’assistència a professionals sanitaris que treballen en els camps de refugiats (des del 2007 més de 400 intervencions) i diverses accions de sensibilització.

Renovar i reformular: més cooperació directa

Una delegació sabadellenca viatja des de dimarts fins dijous al Sàhara Occidental per reformular l’agermanament. Està encapçalada per l’alcalde, Juli Fernàndez (que va tornar de Rússia aquest diumenge), acompanyats dels regidors de Salut, Ramón Vidal, i Drets Civils, Míriam Ferràndiz, més el portaveu de C’s, Adrián Hernández, la regidora del PDeCat Sílvia Renom, i representants de l’IES Ribot i Serra, la Corporació Parc Taulí i l’entitat Sabadell Acull Infats Sahrauís. A més, viatja l’entitat que ha coordinat fins ara el global de l’agermanament, Solidaris amb el Poble Sahrauí, i l’entitat que pren el testimoni de la coordinació: Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC).

La comitiva visitarà diferents equipaments educatius, sanitaris i culturals als territoris de Tindouf, Dajla i Bojdor. L’estada culminarà a Argub, renovant l’agermanament.

Segons fonts municipals, es vol potenciar més la cooperació directa, implicant els ciutadans de la RASD, i sobretot centrant-la en l’àmbit sociosanitari. A Sabadell es busca més implicació juvenil: d’aquí l’IES Ribot i Serra entre la comitiva, del que els estudiants d’Animació Sociocultral podran fer pràctiques a camps de refugiats a l’estiu) iniciar nous projectes formatius per evitar la dependència internacional i treballar aspectes de gènere. Nous agents sabadellencs hi entraran. La Casa de Malalts, ubicada al barri de la Roureda, tancarà. “No està funcionant i s’ha reduit el número de persones ateses”, va dir la regidora Míriam Ferràndiz al ple de febrer. Així s’opta per fer més formaciò a equips mèdics locals, duplicar l’assistència directa al territori i finançar part de la casa de malalts de l’Alger.

Tot plegat quedarà escrit en l’acord marc de col·laboració que signaran dimecres Juli Fernàndez i l’alcaldessa de l’Argub, Najma Alamin Mohamatu. El viatge tindrà culminació quan se celebri un acte públic de renovació de l’agermanament, previst pel 17 de maig a la Casa Duran, amb membres del Front Polsari.

El conflicte del Sàhara Occidental

El Sàhara Occidental era una colònia espanyola fins l’any 1975, quan el Marroc el va envair mitjançant la Marxa Verda. El dret internacional reconeix que és un territori pendent de descolonització però el conflicte està encallat, i silenciat en l’agenda internacional. Sabadell i l’Argub estan agermanades des del 4 de maig de l’any 1989, sent la catalana la segona ciutat de l’Estat en signar un acord amb el territori sahrauí.

Foto portada: recepció a infants sahrauís acollits a Sabadell, el passat estiu. Autor: David B.

Comments are closed.