Foto portada: veïns del carrer Ter, a Torre-romeu, aquest dijous al vespre. Autor: David B.

“Paguem tot l’any per rebre un servei 24 hores al dia 365 dies a l’any que no estem rebent”

“Escric aquest text amb la bateria que em queda de portàtil, rodejat d’espelmes i abrigat amb tres capes de roba. És el tercer dia consecutiu que ens tallen la llum de casa. El primer van ser sis hores, el segon dotze i avui ja en portem tres i veurem quantes són”. És l’inici del text que el veí de Torre-romeu David Perálvarez va escriure a aquest digital la nit de dimecres. “Ja no sabem què fer per solucionar el nostre problema, que afecta cinc veïns més del mateix carrer”, assegurava. 

A les portes dels seus domicilis del carrer Ter, una dotzena de veïns de Torre-romeu es fan creus del que estan vivint darrerament. Aquest dijous, quatre graus a les set del vespre, tots tenen llum a casa, però no saben ni perquè els hi tallen ni quan la tornaran a tallar. “Truquem a les comercialitzadores com Hola Luz i a Endesa i no en traiem l’aigua clara”, diu Perálvarez. “Després de molt esperar, o ens diuen que hi ha una avaria a la zona, o apareix un missatge automàtic, però d’avaries ningú no en té”, afegeix.

“Paguem tot l’any per rebre un servei 24 hores al dia 365 dies a l’any que no estem rebent”, esmenta una altra de les veïnes, Ana López, que ja cansada va contactar el passat cap de setmana amb l’Ajuntament per queixar-se. “És inconcebible i m’és indiferent si algú es penja a la xarxa d’Endesa. Jo pago religiosament per rebre un servei que no estic rebent”, insisteix.

Antonio Torres, un octogenari de 85 anys que viu sol, assegura que porta diversos dies amb talls. “Hi ha dies que hem estat tot el dia sense llum, des de les 12 del migdia fins les 2 de la matinada. No ho entenc: si hi ha sobrecàrregues de la xarxa per què no actuen exactament allà on es produeixen? Ells han de saber on les tenen!”, insisteix.

Aquesta desena de veïns de Torre-romeu insisteixen que el problema no és del tot nou, perquè han tingut talls intermitents des de fa mesos. Però han anat a pitjor coincidint amb les baixes temperatures. A qui més qui menys els afecten en el dia a dia. David Perálvarez teletreballa i no ho pot fer en condicions ja que avui dia la manca de llum afecta gairebé tots els serveis, entre ells la fibra òptica d’internet. “No hem pogut cuinar, ni escalfar l’aigua i en el meu cas ni tan sols treballar”, insisteix, demanant solucions.

La Policia Municipal ha obert 80 actes; l’Ajuntament informa a Fiscalia

Des de fa uns dies, agents de la Policia Municipal han aixecat actes quan tenen manques de subministrament. De moment s’han fet unes 80. Durant el cap de setmana uns 800 domicilis d’una desena de barris (Can Puiggener, Ca n’Oriac, Can Rull, Cifuentes, Torre-romeu, Eixample, La Plana del Pintor, Campoamor i Espronceda) es van quedar en algun moment sense electricitat. Els agents pregunten si els afectats són grans, si viuen sols, si tenen menors a càrrec, si necessiten tenir llum per mantenir medicaments a les neveres o si necessiten algun mecanisme per dormir que s’han de connectar a la xarxa com les mascaretes d’oxigen. Amb la informació de tots els casos s’ha anat a la fiscal en cap de Sabadell per fer-la analitzar si hi ha algun tipus d’il·lícit penal. La fiscal Neus Pujal confirma a aquest digital que ha obert diligències d’investigació penal a expenses dels informes municipals i de la distribuïdora.

Aquest dijous una veïna va veure operaris d’una empresa subcontractada per Endesa treballant a la zona. “Almenys sembla que ara s’estan començant a moure”, diu Ana López: “estaven fent proves”. L’Ajuntament va explicar dijous que Endesa s’ha compromès a iniciar algunes inversions en el manteniment del cablejat i la xarxa. Aquest divendres una desena d’alcaldes del Vallès Occidental, entre ells els de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat, s’han queixat a l’uníson de la manca d’inversions i reclamen que es capgiri la situació. Endesa va tenir uns beneficis de 1.500 milions d’euros entre gener i setembre de l’any passat.

“Jo no m’enganxo enlloc. Jo pago el rebut i vull el servei”

La companyia responsabilitza dels talls a les plantacions interiors de marihuana, irregulars i que s’enganxen a la llum per fer viables les plantacions. Les sobrecàrregues fan que la pròpia xarxa es desconnecti per evitar problemes com electrocucions i incendis, diuen. Hi ha a la zona plantacions? Els veïns del carrer Ter assenteixen amb el cap. “Però a les plantacions en cap moment els ha faltat la llum. Si aquest és el problema, per què no van a casa seva a veure qui està delinquint i ens retornen la maleïda llum als que no hem deixat de pagar un rebut mai”, diu Perálvarez en el seu text. “En tot cas és un problema d’Endesa i la policia. Jo no m’enganxo enlloc. Tots nosaltres paguem per rebre un servei que no estem rebent i volem tenir llum a casa sempre”, insisteix López.

Més informació: 

Talls de llum: els alcaldes alcen el to a l’uníson contra la “mala planificació” d’Endesa

Pols entre l’Ajuntament i Endesa pels talls de llum

Farrés denuncia talls de llum a centenars de veïns

Foto portada: veïns del carrer Ter, a Torre-romeu, aquest dijous al vespre. Autor: David B.