Taula rodona antirepressiva a Can Capablanca

La presentació del llibre Recoja sus cosas de Ander Zurimendi ha estat el marc de l’acte organitzat per Arran, Moviment Popular de Sabadell, el casal independentista Can Capablanca i l’editorial Pol·len on s’ha denunciat l’escalada repressiva.

L’acte, al que han assistit unes cinquanta persones, ha comptat amb la participació de Ander Zurimendi que ha explicat que l’obra, prologada per Arnaldo Otegi,  està basada en les entrevistes a cinc membres d’ETA, que van complir llargues condemnes de presó, als quals se’ls va aplicar la doctrina Parot i excarcerats a la tardor del 2013. Es tracta d’un reportatge novel·lat en clau de periodisme literari i amb la voluntat de “trencar murs” on els seus protagonistes expliquen les seves experiències personals, així com les seves dificultats per adaptar-se a la vida en llibertat.

Després ha intervingut Elena Ortega, mare d’Alfon militant antifeixista de Madrid que fa dos anys que està empresonat. Ortega, membre de l’associació Madres contra la represión i de la Plataforma por la Libertad de Alfon, ha fet un dramàtic relat de les condicions de vida a les presons on “no hi ha cap dret i ni respecte a la persona”. Així mateix ha agraït a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell la carta que va enviar al seu fill com una mostra de solidaritat molt important per suportar les dures condicions de vida a la presó.

un moment de la trobada. Autor: David B.
un moment de la trobada. Autor: David B.

Xabier González, Turu, sabadellenc detingut a l’operació Pandora i que va estar quatre mesos en presó preventiva a Soto del Real, ha descrit el que anomenà paisatges de la repressió i el context social i polític d’una operació policial forjada per Felip Puig i els cap d’intel·ligència dels Mossos d’Esquadra amb l’objectiu de criminalitzar al moviment llibertari amb la falsa etiqueta de “terrorisme” (més info: ‘Un detingut a Sabadell en una nova operació contra l’anarquisme‘). En aquest sentit, ha informat que el passat dilluns la jutgessa que instruïa la causa va decretar el seu arxiu provisional per manca de proves.  Així mateix ha explicat els objectius de la campanya Colze A Colze per denunciar l’entramat i els agents que faciliten la repressió (cossos policials, mitjans de comunicació, polítics i jutges) i que creen “l’enemic intern” que després serveix de pretext per retallar les llibertats i endurir la legislació penal.

Peces del puzle

Acte seguit ha pres la paraula, Heidi, detinguda a l’operació Piraña, una continuació de l’operació Pandora contra els grups anarquistes; però que a diferència d’aquesta no està arxivada. La ponent ha indicat el caràcter experimental d’aquestes operacions repressives que cerquen provocar la por entre els militants; per això va considerar molt important les xarxes de suport mutu. Així mateix va esmentar la tàctica de fer insubmissió a les mesures cautelars imposades per l’Audiència Nacional, que definí com a “càstig preventiu”, encara que tenen el perill de provocar l’entrada a presó.

Jordi Panyella de l’editorial Pol·len ha exposat els motius que el van portar a publicar el llibre de Zurimendi per la importància de “construir el relat del que va passar”. En aquest sentit, valorà l’obra com un “element del puzle” per conèixer els esdeveniments i com una “xarxa d’acompanyament a les persones que han patit la repressió”.

La taula rodona ha finalitzat amb la intervenció d’Alex de grup musical de rap Insurgencia que ha relatat la seva situació, la petició de pena del fiscal per “enaltecimiento del terrorismo” i que actualment està a l’espera de judici (més info: ‘Un raper de Sabadell, davant l’Audiència Nacional per les seves lletres‘).

Comments are closed.