Rebost Solidari

Un camió recull tots els aliments de Sabadell al Banc d’Aliments

  • La iniciativa, presentada aquest divendres, permet estalviar les entitats socials del Rebost Solidari 40.000 euros anuals.

  • Rebost, consistori i empresa animen altres negocis i particulars a donar un cop de mà davant la crisi.

Des de fa alguns mesos, un camió que l’empresa Smatsa ha habilitat recull cada dimecres tots els aliments que les entitats de Sabadell reben del Banc d’Aliments de Barcelona. Després els distribueix entre els punts de recollida. Amb una acció tan senzilla, eviten despeses d’uns 40.000 euros anuals per a les entitats i estalvien feina i desplaçament als voluntaris.

La iniciativa s’ha presentat aquest diumenge a l’Ajuntament i segons s’ha assegurat ha rebut el reconeixement dels responsables del Banc dels Aliments de Barcelona, situat a la Zona Franca. I és que fins ara cada entitat havia de desplaçar-se pel seu compte a Barcelona i portar els aliments fins Sabadell. Un fet que suposava temps, benzina i diners, al cap i a la fi en entitats socials que tiren endavant amb molt voluntarisme.

Des de que Smartsa, concessionària del servei de neteja viària a la ciutat, ha habilitat el camió i fa aquesta tasca cada dimecres, les entitats ja no han d’anar a Barcelona. “És una mesura senzilla però per a nosaltres és molt important ja que les entitats hem hagut de pagar fins ara el transport i si sumem totes les despeses eren milers d’euros anuals”, assegura la presidenta del Rebost Solidari de Sabadell, Pepi Rodríguez, que creu que poden arribar-se a estalviar fins a 40.000 euros a l’any.

Per la seva part, el gerent de Smatsa, Eugenio Díaz, ha assegurat que “som una de les principals empreses concessionàries de Sabadell i la nostra obligació és retornar una part del que la ciutat ens dóna”. Díaz ha concretat que dos treballadors de l’empresa s’encarreguen d’anar i tornar dues vegades cada dimecres al Banc dels Aliments, situat a la Zona Franca de Barcelona. Allà carreguen el camió amb fins a 10 pàlets d’aliments i després els distribueixen entre les més de 20 entitats adherides al Rebost Solidari de Sabadell. També ho fan dues tardes al mes.

Aportació de menjar al Rebost Solidari en base al seu origen. Font: Aj. SBD.

Díaz anima les empreses de la ciutat a aportar el seu granet de sorra davant la situació de crisi econòmica actual. La tinenta d’alcalde de Serveis Socials, Marta Farrés, ha seguit en la mateixa línia, reconeixent que Smatsa ajuda en la “logística” mentre que altres poden fer un cop de mà en altres àmbits. “No podem anar cadascú per la nostra banda, hem d’anar junts Ajuntament, Tercer Sector i empreses”, ha dit.

D’on venen els aliments del Rebost?

Segons dades de l’any 2012, el Rebost Solidari de Sabadell va entregar 819.000 quilos de menjar a les famílies que Serveis Socials aprova. D’aquest total, la majoria arriben de forma directa a les entitats o, si no tenen espai, al mateix Rebost Solidari, ubicat a Torre-romeu: són les 286 tones que aporta l’Ajuntament, les 206 del programa d’aliments de la Unió Europea i una part de les 59 tones de campanyes i donacions. L’aportació del Banc dels Aliments, que l’any 2012 va ser de 268.000 quilos ( gairebé un 33 per cent) cal anar-la a buscar a Barcelona. És en aquest segment on s’aplica la mesura que s’ha presentat aquest divendres.

Comments are closed.