Un quart de segle de lligams entre Sabadell i l’Argub

  • L’any 1989 les dues ciutats es van agermanar. Ara el consistori vol reeditar el compromís.

  • Les colònies d’infants sahrauís i la Casa de Malalts són els principals fruits de la col·laboració.

Els municipis de Sabadell i l’Argub (Sàhara Occidental) van agermanar-se l’any 1989 fruit de la voluntat de reivindicar el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí i la millora de les condicions de vida dels ciutadans de l’excolònia espanyola. Un quart de segle després la repressió segueix. Les dues ciutats commemoren ara l’agermanament.

Segons ha assenyalat l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, per reeditar l’agermanemant es vol tenir la unanimitat que llavors va aconseguir l’alcalde Antoni Farrés. L’objectiu és tornar a implicar la societat local en la qüestió sahrauí i continuar sensibilitzant sobre el problema. Sabadell inicia així també un programa de commemoració de l’agermanament, que encapçala una comissió de treball del Consell de Solidaritat i Cooperació local. Es faran un seguit d’actes per fer balanç i reflexionar sobre el paper del municipi vers aquest conflicte.

Dues iniciatives ja concretades

Bona part del programa s’ha d’acabar de dibuixar però ja hi ha dues accions concretes. En primer lloc, s’ha dedicat el calendari institucional de l’Ajuntament a una dotzena de dones sahrauís per reivindicar la igualtat de gènere. “Si ser sahrauí és dur, ser dona sahrauí és doblement dur”, ha assegurat l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez. S’han fet 12.000 calendaris que s’han repartit per centres cívics, biblioteques, oficines d’informació, centres de gent gran, espais joves i entre les entitats locals (al Facebook de iSabadell trobareu també les imatges que donen forma al calendari).

El segon lloc es farà un vídeo commemoratiu per donar a conéixer a Sabadell el conflicte sahrauí. Estarà dirigit pel director del programa Tot un món de TV3, Carles Solà. Es vol reflectir també que ha après un ciutadà de Sabadell a través de l’agermanament i quins reptes hi ha de cara al futur.

Dues llavors de l’agermanament

Entre les accions dutes a terme en aquests 25 anys, a més de les jornades de sensibilització, visites als camps de refugiats o conferències, en destaquen sobretot dues. En primer lloc, les colònies per a infants sahrauís, que des de fa molts anys passen unes setmanes a Sabadell que els resulten terapèutiques i un record inoblidable per a les famílies d’acollida. En els últims set anys, han passat per Sabadell, a través de Sabadell Acull Infants Sahrauís un 250 infants.

En segon lloc, cal destacar el projecte de la Casa de Malalts Sahrauís, amb una implicació important de l’Hospital Taulí i també de l’Hospital General, per acollir persones amb malalties complexes que viuen als camps de refugiats i ara també en els territoris ocupats. “El nostre ha estat un agernament viu. S’han fet moltes coses en aquests anys”, ha assegurat el membre de Solidaris amb el Poble Sahrauí, Fermí Vallbé, que ha xifrat en més de 700 persones les ateses pel programa sanitari.

Juan Carlos Sánchez, per la seva part, ha recordat que encara hi ha 200.000 persones desplaçades a causa del conflicte, mentre que Marcos Costa, de Sabadell Acull Infants Sahrauís, ha lamentat que “la situació cada cop és pitjor i arriben menys aliments als camps de refugiats”. “S’han eradicat vestigis històrics de la cultura sahrauí i ja només el 20 per cent de la població a la zona és sahrauí”, ha dit Vallbé mentre que Sánchez ha convingut que “les altres preocupacions que tots tenim en temps de crisi no ens han de fer oblidar aquesta realitat”.

Foto portada: Fermí Vallbé, Juan Carlos Sánchez, el regidor de Drets Civils, Quim Carné, i Marcos Costa, a la sala de govern de l’Ajuntament. Autor: J.d.A.

Comments are closed.