Unisub: Sempre sota l’aigua

Durant la Festa Major de Sabadell sempre hi ha una activitat que no hi pot faltar: les d’iniciació al submarinisme organitzades per l’UNISUB, una entitat sabadellenca amb més 50 anys d’història i més de 300 socis que dóna a conèixer la seva activitat a tothom que vulgui acostar-se a la piscina del Poliesportiu de Cal Marcet.

Aquesta etapa ha tingut, és clar, moments de tot i alguns d’ells que podien fer perillar la continuïtat de l’entitat. Ara ja, plenament consolidada i amb el reconeixement com a millor entitat de la ciutat al 1980, la seva activitat és més que valorada per gran part de sabadellencs que s’hi acosten per conèixer de primera mà allò que s’ofereix.

Cal destacar la quantitat de cursos d’iniciació al submarinisme, sortides al mar, conferències i participació a competicions, encara que no podem oblidar la tasca educativa de l’entitat que ofereix cursos de submarinisme esportius a nens i nenes i la col·laboració amb les administracions en cas de sinistres o accidents.

Festa Major Sabadell dissabte
Jornades d'iniciació d'aquest any. Foto: J.d.A

Per la Festa Major, només cal portar el banyador i una petita dosi de paciència per esperar el teu torn. La resta, les botelles, el jacket, dit d’una altra manera, l’armilla hidrostàtica, les aletes i la màscara corren a càrrec de l’Unisub. No hi ha perill. Una persona baixa amb l’atrevit o atrevida i només són quatre metres i mig de desnivell. Si algú s’hi veu amb cor, l’acosten a la part més fonda de la piscina, però en cas de una petita por o ansietat, es pitja un botó, el jacket s’infla i surts ràpidament a la superfície. L’experiència és boníssima i tots surten amb cara de felicitat. Els que encara no ho han provat pregunten: què, què…Molts voldrien repetir-ho però tenint en compte que per cada persona hi dediquen una mitjana de 10 minuts, entre explicacions, vestir-se, immersió i altres detalls, això haurà de ser un altre any. Es calcula que unes 300 persones passen cada any per la piscina de Cal Marcet en els dos dies que duren aquestes jornades i ja en són 21 els anys que dura.

Pel que fa a la piscina, l’espai físic, els membre de l’entitat coincideixen a dir que és magnífica per a fer aquest tipus d’activitat. D’altres piscines tenen un desnivell molt gran i impedeixen que les persones puguin entrar lentament. Tot i que no hi ha un perill remarcable, és desitjable que la persona s’endinsi pel seu propi peu i vagi descobrint la baixada. Així la sensació d’ingravidesa s’aconsegueix gradualment i no és tant brusca.

Dos membres d'UNISUB sota al mar. Foto: UNISUB
Dos membres d'UNISUB sota al mar. Foto: UNISUB

No cal dir que els membres de l’Unisub es mostren contents amb la participació dels voluntaris que volen notar una sensació nova. S’ha de tenir un mínim de 12 anys i un màxim de… ganes de fer-ho. Tot i que la mitjana de persones que hi van tenen entre 20 i 25 anys, també hi ha gent gran que s’ha acostat alguna vegada i em comenten que l’any passat “es va iniciar en el submarinisme” un “jove” de 70 anys.

Per acabar, els membres de la junta comenten que volen convertir l’Unisub en un club social, amb les seves barbacoes, i espais per a l’esbarjo. Sobreviuen de les quotes i dels cursets que van fent durant la temporada. De fet, malgrat es pugui pensar el contrari, el submarinisme no és més car que, per exemple, l’esquí. La possibilitat de conèixer fons marins és un dels atractius d’aquest esport. El 19 d’octubre faran la segona “Columbretes Vida a Bordo”, a bord de la Goleta San Sebastián. També a l’octubre s’inicia un curs per a bussejadors avançats i al novembre un altre de tres estrelles que és el nivell màxim en el entorn federat. Però potser val la pena destacar el viatge que pretenen fer abans de l’estiu del 2013 al Mar Roig, en una altra “Vida a Bordo”.

La crisi també els afecta, com no, però les ganes de continuar-hi són més fortes i és per això que s’engresquen en noves activitats esperant també que els sabadellencs s’endinsin en aquest món subaquàtic.

Comments are closed.