Foto portada: un moment de la trobada d'escriptors, a l'Espai Cultura. Autor: M.Centella.

Celebrada la trobada de nous escriptors: entrar a la literatura en any de pandèmia

L’essència de Sant Jordi ja ha arribat a l’Espai Cultura: quatre escriptors i tres il·lustradors sabadellencs han presentat la seva primera obra en una trobada que hi ha hagut aquest dimecres a la tarda. La novena edició de Primer Sant Jordi, primera obra publicada ha estat caracteritzada per la pandèmia i el consegüent repte per crear, i publicar, contingut durant l’any de la Covid-19. L’acte ha estat presentat per una de les membres de la Junta d’Òmnium, Laura Santamaria, i moderat pel músic i escriptor Jordi Campoy.

A Sabadell hi ha gairebé 300 escriptors, però la trobada d’autors d’aquest dimecres ha posat el focus d’atenció damunt dels quatre que estrenaran el seu primer llibre el proper 23 d’abril. El que diferencia a aquest Sant Jordi és el context: publicar i presentar un llibre amb el sector cultural enfonsat és encara més difícil. Els autors són conscients que aquest Sant Jordi tornarà a ser atípic i, per tant, no podran presentar la seva primera obra en les mateixes condicions que en els darrers anys. No obstant això, han aprofitat la novena trobada d’escriptors per explicar què els va impulsar a agafar el bolígraf i quines novetats tenen preparades per més endavant.

La Covid-19 ha inspirat històries com La fada Ginesta. L’Anna Muro és psicòloga i ha observat amb preocupació la grisor que projecta la pandèmia. Segons la professional en salut mental, l’addicció a les noves tecnologies i la manca de recursos i d’atenció provoca greus alteracions emocionals als preadolescents. La fada Ginesta és una novel·la curta i il·lustrada on una fada agafa un virus humà anomenat estrès. El seu estat de salut empitjora significativament i cau en una depressió. En conseqüència, ha de confinar-se a Sant Llorenç del Munt per relaxar-se i gaudir de la natura i dels espais de lleure; si no, es convertirà en una pedra.

L’Adrià Aguacil i la Nina Sabater són dos sabadellencs de 20 anys que han entrat al món literari per la porta gran: el seu primer llibre, La botiga de vides, ha guanyat el 22è Premi Ciutat de Badalona en la categoria de narrativa juvenil. La història gira entorn la vida dels adolescents i els autors barregen els problemes que pateixen els joves, com la insatisfacció personal o la pressió social, amb la ciència-ficció. La frase que acostumen a dir els joves, “Compra’t una vida”, va ser la inspiració d’Aguacil.

Novel·les basades en històries reals

La botiga de vides no és l’única obra basada en fets reals. Les bruixes porten dol és la primera obra de Montserrat Carbó. Es tracta d’un conjunt de 21 relats curts, la majoria protagonitzat per dones, on el fil conductor és la venjança. Tots els protagonistes, de perfils i èpoques diferents, volen pal·liar un greuge contra algú i busquen com fer-ho.
En Ramon Alberich és un autor que, a banda de narrar una realitat, ha recuperat la Sabadell d’abans; no la d’abans de la pandèmia, sinó la dels anys 20 del segle passat. Bales i fils fa referència al pistolerisme i la indústria tèxtil que caracteritzava la ciutat fa 100 anys.

Continuarà

Tots els autors que aquest Sant Jordi presentaran la seva primera obra, ja estan treballant en una segona. Aguacil i Sabater ja han començat a treballar en una segona novel·la que publicaran el setembre de 2022, l’Anna Muro i en Christian Martínez s’han fixat l’objectiu de completar una saga de deu contes com el de La fada Ginesta. Per aconseguir-ho, el projecte necessitarà moltes mans i, la següent entrega, anirà a càrrec de David Vila, un altre escriptor sabadellenc. Carbó també ha començat una novel·la, aquesta basada en un conflicte familiar i molts interrogants a resoldre. Tot això, i més, ho presentaran a partir de l’any que ve; de moment, aquest Sant Jordi donaran a conèixer la seva primera obra.

Foto portada: un moment de la trobada d’escriptors, a l’Espai Cultura. Autor: M.Centella.

Comments are closed.