Foto portada: una vinyeta de "The Reappers" del còmic "It Was Metal" d'A Sound of Thunder.

A Sound of Thunder presenta a l’EstruchBar el còmic dels Segadors

A Sound of Thunder ha presentat aquest dimarts a l’EstruchBar el seu còmic It Was Metal, en un acte organitzat per Òmnium Cultural en col·laboració amb Sabadell Còmics (antiga Norma Comics Sabadell).

Des que a l’octubre de l’any passat la banda nord-americana de heavy metal A Sound of Thunder va donar a conèixer la seva versió de l’himne dels Segadors, The Reapers, a Catalunya es va guanyar un bon nombre de fans. Ara el quartet està de gira per Catalunya i aquest dimarts han fet parada a Sabadell per presentar el seu primer còmic a l’EstruchBar. It Was Metal, que així es diu, va ser posat a la venda a principis d’estiu en paral·lel al llançament del seu nou disc, batejat amb el mateix títol. Ambdues obres, juntament amb un vídeo musical animat, són el resultat d’una campanya de microfinançament que preveia recaptar 30.000 dòlars i va acabar amassant més del doble.

It Was Metal és un recull de deu històries, basades en sengles cançons del disc homònim i entre les que està inclosa la dels Segadors. Han participat en el recopilatori diferents dibuixants i guionistes. També dos catalans, encarregats de traslladar al novè art The Reapers: els barcelonins Mike Ratera, dibuixant, i Marc Gras, guionista. Sabadell també ha estat present, en certa manera, en la confecció de la novel·la gràfica. I és que qui ha fet color per Ratera és el gallec Diego L. Parada, que va cursar Art Gràfic a l’Escola Joso Sabadell.

Teresa Mira, presidenta d’Òmnium Sabadell, entitat organitzadora de l’acte en col·laboració amb Sabadell Còmics, ha explicat durant la presentació que “és un moment pel nostre país molt transcendent i aquesta projecció a l’altra banda de l’Atlàntic ens entusiasma a tots i, sobretot, ens omple el cor de molt agraïment”.

Foto: Membres de la banda de heavy metal A Sound of Thunder i d'Òmnium Cultural, davant l'entrada de l'EstruchBar aquest dimarts. Foto: MAClaveria.
Foto: Membres de la banda de heavy metal A Sound of Thunder i d’Òmnium Cultural, davant l’entrada de l’EstruchBar aquest dimarts. Foto: MAClaveria.

Per la seva banda, el dibuixant Mike Ratera ha explicat que va ser ell qui va contactar amb la vocalista per Facebook, després d’escoltar el tema, per oferir-se a col·laborar d’alguna manera. “Als cinc minuts ella ja m’havia contesta dient ‘potser sí que et necessitarem’”, ha rememorat l’autor. “I em vaig ficar en l’engranatge de l’obra, que en aquell moment ja s’estava organitzant”. La idea original de Ratera era fer una adaptació lliure, “amb un tractament de fantasia, zombies i dracs, una cosa més metafòrica, que és el tipus d’històries que jo faig”. Però la cantant volia explicar alguna cosa sobre l’origen de l’himne, situat al Corpus de Sang de 1640. El resultat és que la història curta explica, a través d’un personatge femení anomenat the reapper woman (la dona de la falç), la mort del virrei durant la sublevació dels segadors.

També han participat a la presentació els quatre integrants d’A Sound of Thunder, Nina Osegueda (veu), Josh Chwartz (guitarra i teclats), Jesse Keen (baix i teclats) i Chris Haren (percussió). Osegueda ha explicat que va gravar la cançó al 2016 com un detall amb sa mare, d’origen català. “Buscant una cançó catalana em vaig topar amb Els Segadors i em vaig dir ‘és una cançó guai, molt metal per fer una versió'”, ha explicat la cantant entre riures del públic assistent.

El còmic està disponible només en anglès i es pot adquirir online.

Bon cop de falç, defenders of the land

Dos dies després de les càrregues policials de l’1 d’Octubre, A Sound of Thunder va publicar la seva adaptació de l’himne nacional de Catalunya. No és casual que aquest grup originari de la ciutat de Washington DC es fixés en Els Segadors atès que la seva vocalista, Nina Osegueda, té arrels catalanes. La seva mare, Maria Josep Gironès, va néixer a La Fatarella, a la comarca de la Terra Alta, i va emigrar als Estats Units a la dècada dels 70. La banda va decidir avançar la sortida d’aquest tema, previst pel març, davant les imatges que els hi arribaven des de Catalunya. Uns mesos després d’haver donat a conèixer The Reapers, els nord-americans participaven al Concert per la Llibertat dels Presos Polítics, celebrat a l’Estadi Lluís Companys, el 2 de desembre. De fet, han estat moltes les mostres de suport del grup de mètal a la causa independentista.

Entre el 2 i el 7 de desembre el grup també va recórrer algunes ciutats catalanes amb els seus temes de heavy metal arrelats al rock clàssic progressiu, amb la gira Els Segadors Tour 2017, com a la Sala Zero de Tarragona, la Razzmatazz de Barcelona o la Faktoria d’Arts de Terrassa, on van gravar escenes incloses al videoclip de The Reapers, presentat a principis d’aquest any. L’impacte del vincle del grup amb Catalunya queda palès amb un cop d’ull a les reproduccions dels seus vídeos a YouTube. El videoclip més vist és el de la seva versió dels Segadors, amb més d’un milió i mig de reproduccions.

Foto: Mike Ratera dibuixa a "the reapper woman". Autor: MAClaveria.
Foto: Mike Ratera dibuixa a “the reapper woman”. Autor: MAClaveria.

A Sound of Thunder es va constituir al 2008. Un any més tard s’incorporaria Osegueda. Des del 2012, i fruit d’una nodrida base de fans, coneguda com Legion of Thunder, el quartet va decidir apostar pels crowdfundings com a via de finançament pel llançament dels seus discs. Tampoc és la seva primera presa de contacte amb el còmic. Al 2015 van col·laborar amb l’editorial de còmics Valiant Entertainment per publicar Tales from the Deadside, disc conceptual basat en la sèrie Shadowman.

En aquesta ocasió, amb motiu de la seva gira Desperta Ferro 2018, també per ciutats de Catalunya, han fet una aturada a Sabadell per presentar el seu còmic i atendre als seus seguidors. Fruit de la gira publicaran un àlbum gravat en directe, Live in Catalonia.

Foto portada: una vinyeta de “The Reappers” del còmic “It Was Metal” d’A Sound of Thunder.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Sabadell Còmics (antiga Norma Comics Sabadell).