Foto portada: Una petita secció de la mostra "Els Afectes". Autor: MAClaveria.

Dues mostres d’un any de feina a l’escola Illa

Les exposicions Els afectes, al Casal Pere Quart fins al 6 de juny, i La Perruca de Frankenstein, fins al 16 de juny a l’Acadèmia de Belles Arts, recullen una representativa mostra dels treballs que han dut a terme alumnes de l’escola Illa durant aquest curs.

Darrers dies per visitar l’exposició Els afectes, d’alumnes de l’Escola d’Art i Disseny Illa, una mostra dels treballs i processos d’aprenentatge realitzats en els Tallers d’Art que s’han impartit durant aquest curs 2017-2018 al centre municipal, i que romandrà oberta al públic al casal Pere Quart fins al 6 de juny.

Il·lustracions, gravats i estampes, fotografies, peces de costura i de ceràmica, vitralls,… obres de més de 250 alumnes conformen la mostra, omplint la totalitat de les dues sales del casal, endreçades en ambients i amb el fil conductor de la importància de les emocions i la imaginació en el procés de descoberta i coneixement de la realitat. De fet, l’exposició pren la paraula afectes del filòsof Borough Spinoza, “un dels primers a reconsiderar els afectes com el niu del llenguatge i la creació, en què les emocions i la imaginació tenen components cognitius i formen part del coneixement”, segons podem llegir en el text de presentació de la mostra.

Amb aquesta activitat, l’Illa també té l’objectiu d’obrir l’escola a la ciutat, mostrant els rics i múltiples processos d’expressió i d’aprenentatge que tenen lloc als espais del centre municipal. Els tallers d’Illa Oberta – Tallers d’Art són oberts a tothom i es porten a terme d’octubre a juny en diferents formats i matèries. La preinscripció del curs 2018-2019 s’iniciarà durant aquest mes de juny.

La Perruca de Frankenstein

Durant uns dies més, fins al 16 de juny, es podrà visitar la també exposició d’alumnes de l’escola Illa La Perruca de Frankenstein. Visions gràfiques sobre el clàssic immortal de Mary Shelley, en aquest cas a l’Acadèmia de Belles Arts i obra d’estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Il·lustració. La mostra, ubicada a la Sala Club d’Assaig de l’Acadèmia, està formada per 16 gravats que interpreten la famosa novel·la de la literatura romàntica Frankenstein.

 

Foto: "La Perruca de Frankenstein", exposició de gravats d'alumnes d'Il·lustració de l'Illa. Autor: MAClaveria.
Foto: “La Perruca de Frankenstein”, exposició de gravats d’alumnes d’Il·lustració de l’Illa. Autor: MAClaveria.

Tot i que l’exposició es nodreix en exclusiva de gravats, tècnica basada en la estampació d’imatges artístiques sobre una superfície, aquests han estat duts a terme amb diferents processos com, per exemple, la linografia (en la que el motiu a estampar es buida en una planxa de linòleum i desprès s’hi aplica la tinta) o la punta seca (on la planxa matriu és metàl·lica, plàstica o de metacril·lat).

Durant el procés creatiu, els i les joves artistes han estat assessorats pel periodista i escriptor Ricard Ruiz Garzón, autor de l’assaig literari Mary Shelley i el monstre de Frankenstein. El resultat és una col·lecció d’imatges que, a partir dels personatges, els espais i els conflictes del clàssic, revisen conceptes tan actuals com la pena de mort, els valors ètics i la ciència, la responsabilitat, la humiliació, la por, l’educació o la discriminació.

Foto portada: una petita secció de la mostra Els Afectes. Autor: MAClaveria.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Norma Còmics Sabadell.