Gerard Garcia, 50 anys de moviment veïnal: “amb il·lustracions la història arribarà millor”

Aquesta setmana la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS) ha presentat Història del moviment veïnal a Sabadell (més info: “40.000 històries il·lustrades del moviment veïnal“). Amb aquesta publicació la FAVS vol donar a conèixer entre la gent jove (i no tan jove) les lluites del moviment veïnal sabadellenc, des de la proclamació de la II República fins a l’actualitat. La publicació s’emmarca en el 50è aniversari de l’entitat.

L’autor dels textos i coordinador de l’obra és Manuel Navas, president de la FAVS. Però les il·lustracions han anat a càrrec del jove quirzetenc Gerard Garcia Calduch. El dibuixant, que ara mateix està cursant el batxillerat artístic a l’institut Jaume Viladoms, ha estat alumne de l’Escola Joso Sabadell i no és el primer cop que treballa amb una entitat veïnal. Ja havia col·laborat amb la Federació d’Associacions de Veïns de Sant Quirze del Vallès en un projecte més modest, il·lustrant un tríptic amb reivindicacions ciutadanes. Parlem una estona amb ell.

Com t’arriba l’encàrrec des de la FAVS?
El Manuel Navas va veure les il·lustracions que havia fet per Sant Quirze i li va interessar. Em van passar el seu telèfon per quedar per explicar-me el projecte. Em van donar un full amb informació amb el que passaria a cada apartat i el que voldrien exactament a cada il·lustració.

Heu parlat de còmic, però no ho és.
És una història amb il·lustracions. Però quan dius llibre il·lustrat t’imagines una il·lustració cada 20 pàgines. Li diem còmic perquè a cada pàgina hi ha vàries il·lustracions. Seria entre un còmic i un llibre amb il·lustracions. Un punt mig. Còmic se li pot dir, però potser no és l’adjectiu més adient.

Foto: Gerard Garcia Calduch treballant en la publicació de la FAVS. Autor: cedida.
Foto: Gerard Garcia Calduch treballant en la publicació de la FAVS. Autor: cedida.

A més, les il·lustracions es basen en la història dels dos protagonistes. No hem volgut fer il·lustracions generals del que va passar, sinó que hem volgut fer il·lustracions on la vida dels protagonistes estigués involucrada amb el que va passar. Els dos protagonistes cada vegada es veuen més grans, els hi comencen a sortir més arrugues… Per exemple el noi comença jove i a l’última vinyeta ja és gran. En un moment es veu a la dona amb el seu fill nadó, després hi ha una manifestació on el fill és un nen i a l’última il·lustració es veu al pare, ja gran, donant-li el relleu al fill, que ja s’ha fet adult.

Com et vas documentar per fer les il·lustracions?
A la FAVS ja tenien informació. Tenien fotos, un llibre amb imatges de com era l’època… tot i així jo em vaig informar. Vaig posar (fa el gest d’escriure en un teclat, indicant que va cercar-ho a Internet) “vestimentes de policies”, també la vestimenta de la gent més modesta de l’època,… em vaig documentar a partir d’imatges.

I la tria de l’estil, com va ser?
L’estil ja el tenia decidit perquè quan em van oferir col·laborar, ja em van dir que els hi havien agradat molt els dibuixos per la FAV de Sant Quirze. De manera que vaig utilitzar el mateix estil que pel tríptic. La paleta de colors, però, per Sant Quirze va ser amb colors molt llampants, però en aquesta ocasió vaig decidir començar amb una paleta més fosca a l’inici, que és més tràgic, i fent més viu el color cada vegada.

Tenies algun coneixement previ de la lluita del moviment veïnal de Sabadell?
De la història l’únic que sabia era l’episodi de les riuades, les onades migratòries o la dictadura de Franco. Però no sabia massa cosa; com va evolucionar el moviment obrer, què és el que havien fet exactament,…

Tot i que la portada d’Història del moviment veïnal a Sabadell la protagonitza la Torre de l’Aigua, un dels edificis més identificatius de la ciutat, la imatge principal i que obre les dues primeres pàgines és una versió de El quart estat, quadre del pintor italià Giuseppe Pellizza da Volpedo (1868 – 1907), popularitzat per la pel·lícula Novecento (1976) del director Bernardo Bertolucci. La versió d’El quart estat de Garcia Calduch es podrà veure ben aviat també a diferents espais publicitaris de la ciutat sota l’eslògan “La meva associació, el meu barri, la meva ciutat”. La imatge també emmarcarà la 34a Assemblea de les Associacions de Veïns de Catalunya que la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) organitzarà a Sabadell el proper 30 de març.

D’on va sorgir la idea de versionar El quart estat?
M’ho va dir el Manuel. “Ja que és una revolució de gent obrera, per què no fas una representació del Novecento?” Enlloc d’obrers clàssics vaig incorporar tot tipus de veïns. En un principi anàvem a posar l’home al davant i la dona, com en el quadre, a la vora. Ell em va dir “I per què no poses la dona al davant?”.

Imatge: "El quart estat" de Pellizza da Volpedo (dalt) i la interpretació de Garcia Calduch (sota).
Imatge: “El quart estat” de Pellizza da Volpedo (dalt) i la interpretació de Garcia Calduch (sota).

Els 40.000 exemplars d’Història del moviment veïnal de Sabadell es repartiran entre entitats veïnals, escoles i instituts. El projecte ha estat finançat per l’Ajuntament, a través dels pressupostos participatius, amb la col.laboració de la TUS, Aigües Sabadell i la Diputació.

Creus que el fet que hi hagi tantes il·lustracions farà que sigui més fàcil accedir a la gent jove?
Penso que arribarà millor. La concentració d’una persona jove no sé quants segons són (riu). Són molt pocs. Suposo que amb il·lustracions aniràs llegint i mirant, i suposo que més atenció li prestaran. A lo millor no se’l llegeixen, perquè hi ha molts tipus de joves, i no els interessa. Com a mínim sí que cridarà l’atenció per dir “m’ho miro per sobre”. I almenys s’ho miraran. Si fos només text, potser ni això.

Com valores tu l’experiència?
Aquest treball és el que té més importància dels que he fet fins ara. Pensar que això que he fet després es publicarà a no sé quants llocs… et satisfà molt. Que es posi en llocs on jo he estat, es reparteixi en instituts on hi ha gent que conec,… A mi el tema dels diners… aviam, són necessaris a la vida, però el que m’agrada és poder tenir un estil que la gent identifiqui i li agradi. Que vegi un dibuix i digui “val, aquest ja conec de qui és”.

Foto portada: Gerard Garcia Calduch. Autor: David B.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Sabadell Còmics (antiga Norma Comics Sabadell)

Comments are closed.