Imatge: la ceba de Whatsapp recollida a l'emojipedia.

Un dels símbols de Sabadell entra per fi a Whatsapp

Hi ha un emoji que molts sabadellencs han trobat a faltar algun cop: la ceba. Un problema del primer món i en clau local que aviat estarà solucionat.

El Consorci Unicode ha presentat 230 noves incorporacions per la versió 12.0 del seu llistat oficial d’emojis. Entre les novetats trobem l’allium cepa, la ceba, l’hortalissa símbol de Sabadell. Podria semblar estrany que un aliment d’ús tan quotidià a tot el planeta encara no fos present. Però fins aquesta tongada tampoc ho han estat l’all o la mantega.

El Consorci Unicode és una organització sense afany de lucre nascuda el 1991 per unificar la codificació de caracters informàtics en un estàndard internacional. Aquest estàndard és pràcticament hegemònic i múltiples programadors, desenvolupadors i fabricants l’apliquen en les seves tecnologies, com per exemple llenguatges de programació o sistemes operatius. Així tothom pot navegar per la xarxa amb els caracters unificats en un format comú. Adobe, Apple, Google, IBM o Microsoft, per exemple, formen part d’aquest consorci com a membres de ple dret.

Entre els caracters que s’inclouen a l’estàndard Unicode hi ha els emojis. Nascuts a finals dels 90 al Japó, els emojis són ideogrames per comunicar-se emprant grafismes. De fet, la paraula emoji és el resultat de la suma de les paraules caracter i dibuix. I cada cert temps el llistat d’emojis d’Unicode s’amplia. A partir de la publicació de les novetats ja és feina de les diferents plataformes adaptar-lo al seu estil, moment en que l’usuari final els pot utilitzar. Per exemple, es preveu que Whatsapp comenci a incorporar els 230 emojis nous entre març i novembre d’enguany. També ho faran Telegram, Facebook o Twitter.

En aquest nou llistat s’han incorporat nous animals, com el flamenc, la llúdriga, l’ostra o el peresós. També aliments, com la ja esmentada ceba, els gofres, el mate o el falàfel. Nous gestos, com el de pessigar o el de badallar. Objectes com el banjo, la navalla o les sabates de ballet. I, sobre tot, emojis que aposten per la inclusivitat, representant la diversitat funcional de l’ésser humà, com audiòfons, cadires de rodes (normal i motoritzada), gossos pigall, llenguatge de signes o pròtesis.

Imatge portada: la ceba de Whatsapp recollida a l’emojipedia.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Sabadell Còmics (antiga Norma Comics Sabadell)